Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Enerjisa iştiraklerinden Başkent Elektrik Dağıtım AŞ (EDAŞ), geçen hafta TÜFE’ye endeksli ilk tahvil ihracını gerçekleştirmesinin ardından, gelecek ay ikinci bir tahvil ihracı yapmaya hazırlanıyor.

Enerjisa Üst Yöneticisi (CEO) Kıvanç Zaimler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tahvil ihracının ilk aşamasına gösterilen talebin, piyasalarda şirkete duyulan güvenin bir göstergesi olduğunu belirtti.

Şirketin geçen hafta gerçekleştirdiği ve 3 yıl vadeli 200 milyon liralık tahvilin tamamının satıldığını hatırlatan Zaimler, "Enerji piyasasında zorlu koşulların hakim olduğu bir ortamda, TÜFE’ye endeksli ilk tahvil ihracını başarıyla gerçekleştirdik. Önümüzdeki ay içinde ikinci bir tahvil ihracı daha gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Özel sektörde bir ilke daha imza attık. Tahvil ihraçları hem piyasanın gelişimine katkıda bulunacak, hem de şirketin yapmakta olduğu yatırımları destekleyecek. Bu nedenle, TÜFE'ye endeksli tahvil ihracına gelecek dönemde de piyasa şartlarına göre devam edilecek." diye konuştu.

"Bankacılık güçlü, tahvil ihracı tamamlayıcı"

Zaimler, enerji sektöründe kredilerin doyma noktasına ulaştığı ve dış kaynak bulmakta bazı zorlukların gündeme geldiği tartışmalarıyla ilgili, "Türk bankaları sektörü destekleyecek kadar kuvvetli. Enerji sektöründe son zamanlarda yapılan finansmanlar ve yeniden yapılandırmalar da bunun bir kanıtı. Tahvil ihraçları, diğer finansman kaynaklarına bir tamamlayıcı. Ancak nispeten düşük likidite ve kısa vadeler sebebiyle şimdilik tek başına yeterli değil." değerlendirmesinde bulundu.

Başkent EDAŞ’ın tahvil ihracına gösterilen talebin çok önemli bir adım olduğunu vurgulayan Zaimler, ihraçların Enerjisa’nın finansman politikaları doğrultusunda, dağıtım işinde ve satınalım finansmanlarında kullanılmaya devam edilebileceğini belirtti. Zaimler, kısa vadede ise üretim sektöründe tahvil ihracı planlamadıklarını kaydetti.

Kaynak teknoloji ve refinansmana

Enerjisa Dağıtım Şirketleri Genel Müdürü Murat Pınar ise tahvil ihracından sağlanan kaynağın nerelerde kullanılacağına değinerek, “Başkent EDAŞ’ın gerçekleştirdiği tahvil ihracını, elektrik dağıtım şebekemizin güçlendirilmesi, kapasitesinin artırılması ve genişletilmesi ile dağıtım teknolojileri yatırımları için kullanmayı hedefliyoruz. Bunun yanı sıra dağıtım şebekesinin gelişimi ve modernleşmesi adına yatırımlar ve daha da önemlisi Ar-Ge ve akıllı şebeke çalışmalarının yapılmasını amaçlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Pınar, aynı zamanda ihraçtan sağlanan kaynağın, çağrı merkezi ve diğer yatırımlar için de kullanılacağını belirterek, sağlanan finansmanın ayrıca şirketin mevcut banka kredilerinin refinansmanında da şirketin elini rahatlatacağını söyledi.

Başkent EDAŞ, 11-12 Ağustos’ta gerçekleşen talep toplamanın ardından, valör tarihi 15 Ağustos 2016, itfa tarihi ise 12 Ağustos 2019 olan TÜFE'ye endeksli 200 milyon liralık tahvilin tamamını satmıştı. Tahvillerin çoğunlukla bireysel emeklilik ve sigorta şirketleri, portföy yönetim şirketleri ve bankalar tarafından alındığı belirtilmişti.

AA