Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, yatırımcıların Fed Başkanı Janet Yellen'in Cuma günü Jackson Hole'de yapacağı konuşma öncesinde kar realizasyonu yapmasıyla 4 gündür ilk kez düştü.

Stoxx Avrupa 600 Endeksi TSİ 11:14'te yüzde 1 düşüşle 314.52 puandan işlem görürken, tüm sektör grupları geriledi. Glencore Plc ve Anglo American Plc hisse senetleri, demir cevheri fiyatlarındaki gerilemeyle en kötü performans gösteren sektör olan madencilik hisselerine öncülük yaptı. Total SA enerji üretici hisse senetlerini aşağı çekerken, petrol bu haftaki en düşük kapanışına yakın işlem gördü. Bankacılık hisseleri dün Endeks'i yukarıda tutmuştu.

Almanya'da Lampe Asset Management'ta 6.4 milyar euro varlık yöneten kıdemli hisse senetleri müdürü Michael Woischneck, "Jackson Hole'de bir merkez bankası konferansı olduğu ve orada Yellen'in konuşacağı yatırımcıların tekrar aklına geldi. Bir adım geri atarak karın bir kısmını realize ediyorlar, özellikle de banka hisselerinde, banka hisseleri güzel bir çıkış yakalamıştı. Bunun dışında, petrol tekrar aşağı geldi. Ancak en önemlisi yarın Yellen konuşuyor." dedi.

Yatırımcılar, yakın zamanda konuşan Fed yetkililerinin şahin açıklamalarının ardından Yellen'den ABD'de faiz oranının izleyeceği yol hakkında ipuçları bekliyor. Traderler, Fed fonlama vadelilerinde bu yıl faiz artırımı olasılığını yüzde 54 oranında fiyatlıyor. Ağustos'ta bu oran yüzde 36 seviyesindeydi.

Stoxx 600'ün Brexit'ten bu yana yüzde 12'te ulaşan yükselişi geçtiğimiz hafta AMB'nin euro bölgesi büyümesini desteklemekte yetersiz kaldığına yönelik endişeler ve İtalya'da banka krizi spekülasyonlarıyla sekteye uğramıştı. Bank of America tarafından yayınlanan rapor yatırımcıların euro bölgesi hisse senedi fonlarından 28 hafta üst üste fon çektiğini göstermişti.