Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güney Afrika hazine tahvilleri ve rand, yatırımcıların yüksek getirili varlıklara yönelmesi ve Maliye Bakanı Pravin Gordhan'ın da isminin geçtiği soruşturmayı değerlendirmesiyle, önceki kayıplarının bir kısmını geri alarak yükseldi.

Dolar karşısında geçtiğimiz dört günde kaydettiği yüzde 5.6'lık kayıplarına ara veren Güney Afrika Randı, Johannesburg saatiyle 10:26'da yüzde 0.2 yükselerek 14.1417 seviyesinden işlem gördü. Rand cinsinden Aralık 2026 vadeli tahvillerin faizi, Çarşamba günü Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma'nın Maliye Bakanı Nhlanhla Nene'yi görevden uzaklaştırmasından bu yana görülen en sert düşüşünü kaydetmesi ardından, Perşembe günü beş baz puan düşerek yüzde 9'a geriledi.

Johannesburg'da FirstRand Ltd.'nin Rand Merchant Bank birimi stratejistiJohn Cairns, “Randdaki değer kaybı korktuğumuz kadar büyük ya da düzensiz olmadı, piyasalar ilk tepkinin ardından genellikle geri çekilir” dedi. Cairns, “Yine de risklerin fiyatlandığından daha büyük olabileceği konusunda ihtiyatlı davranıyoruz; Bakan Gordhan haftalar içerisinde görevden ayrılabilir. Rand'da hala önemli miktarda aşağı yönlü potansiyel bulunuyor” şeklinde devam etti.