Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:10'da güncellendi)

Fed Başkanı Janet Yellen'in boğa yorumlarının ardından gelen iyimserlik Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'ın Eylük ayı faiz artırımının olası olduğunu söylemesiyle söndü. Tahviller düşerken, dolar değer kazandı.

Küresel hisse senetleri iki ayın en uzun haftalık düşüşünü genişletirken, traderlar faiz oranı tahminlerini artırdı. Dolar önemli para birimlerinin çoğu karşısında yükseldi. Petrol yukarı tıırmandı. S&P 500 Endeksi yükselişini koruyamayarak New York'ta saat 16:00 itibariyle yüzde 0.1 düştü.

Traderlar, Fed yetkililerin para politikasında sıkılaştırmaya gidilmesi yönünde giderek artan demeçlerinin etkisiyle, gelecek ayki Fed faiz artırımı tahminlerini yükseltti. Yellen, bugün merkez bankacıları ve ekonomistlere yaptığı konuşmada geçtiğimiz aylarda faiz artırımı durumunun güçlendiğini söyledi. Fed yetkilileri faizleri yeniden yükseltme arzularını dile getirmelerine rağmen, bu yılki 5 toplantıda faizleri değiştirmedi. Eylül 20-21'deki faiz artırımını yaklaşık yüzde 42 olarak fiyatlanırken, Aralık oranı yüzde 63 oldu.

Birmingham, Alabama'da kıdemli başkan yardımcısı Walter “Bucky” Hellwig, "Konuşma şahindi ancak beklenildiği kadar değildi." dedi ve "Yatırımcılar ve traderlar bugüne konuşmanın belki biraz daha şahin olabileceği ve belki bu ay ya da Aralık'ta faiz artırımı olabileceği beklentisiyle girdi. Yatırımcılar tüm hafta bu toplantı için bekledi ve şimdi tekrardan işlem yapmak için sinyalleri aldılar." diye görüş bildirdi.

Bank of America Merrill Lynch stratejistileri 24 Ağustos'taki notlarında, eski Fed Başkanı Ben Bernanke'nin daha fazla parasal genişleme olacağı sinyalini vermesiyle, son 10 yılda Jackson Hole'de yalnızca bir defa piyasalarda büyük harekete neden olduğunu belirtmişti.

ABD ekonomisi son çeyrekte düşük hükümet harcamaları ve stoklardaki daha büyük azalmayla önceki rapor edilenden daha az büyümüş, genel olarak tüketici harcamalarına dayalı bir ilk yarı performansı göstermişti. Sürdürülebilir bir artışı elde etmedeki başarısızlık Fed politika yapıcıları bu yıl içinde faiz artırımına gitmekten geri tuttu.

- Hisse senetleri

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi hisse senetleri haftalık kaybını yüzde 0.9'a genişletirken, S&P 500 yüzde 0.1 düştü.
ABD hisse senetleri, Fed yetkililerinden gelen şahin yorumlar ve dengesiz datanın etkisiyle ivme kaybettikten sonra rallisine devam etti.

Boston'da LPL Financial CEO'su John Canally, "Konuşma ABD ve küresel büyüme için güven oyu niteliğindeydi ve bu da piyasaları yukarı kaldırıyor." dedi ve "Birçok insan, Eylül'de faizlerin artacağını söyleyeceğini düşünerek Yellen'dan daha fazla şahin yorum bekliyordu. Ancak öyle olmadı. Ayrıca küresel ekonomik durumlara da değinmedi." diye konuştu.

- Para birimleri

Bloomberg Dollar Spot Endeksi yüzde 0.8 yükseldi. Dolar, Yellen'in politika yapıcıların ılımlı büyüme beklentilerine ek olarak güçlenen istihdam piyasası ve enflasyonun yüzde 2'ye birkaç yıl içersinde ulaşacağı beklentileriyle faizleri artırmada kademeli bir yol izlemeyi planladığını söylemesinin ardından önemli para birimlerinin çoğu karşısında düştü. Dolar euro karşısında yüzde 0.8 değer kazanarak 1.1195 olurken, yen karşısında 101.81 seviyesine geldi. 

- Emtia

 

Ekim vadeli Batı Teksas petrolü 31 sent yükselerek varil bşaına 47.64 olurken, Ekim vadeli Brent petrolü 25 sentlik artışla 49.92 seviyesine ilerledi.

(23:10'da güncellendi)