Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Janet Yellen'in bu akşamki konuşmasında bu yıl faiz artışına dair sinyal vereceği beklentisi kur ve para birimlerinde düşüşe neden oluyor.

24 gelişen ülke para biriminden 18 tanesi 19 Ağustos'tan beri Fed beklentisiyle düştü. Güney Afrika randı kayıplara öncülük etti. Hisse senetleri ise bir aydan fazla sürenin en büyük haftalık kaybına hazırlandı.

Singapur'daki ABN Amro Bank'ta kur stratejisti olan Roy Teo, "Bu akşamki Yellen'in konuşmasına dair risk göz önüne alınırsa biraz kar realizasyonu normal. Gelecek ay boyunca ECB, BOJ ve Fed'in kararları önemli olacak" diye konuştu.

MSCI Gelişen Piyasa Kurları Endeksi bu hafta itibariyle %0.5 düştü. JP Morgan Gelişen Piyasa Volatilite Endeksi de 1 Temmuz'dan beri en yüksek seviyeye ulaştı.

Rand bu hafta %4.8, Kolombiya pesosu %1.4, Rus rublesi %1.2 geriledi. Won ise %0.2 değerlendi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi 19 Ağustos'tan beri %1.2 düştü. Endeks yine de aylık bazda %3 yükseldi. Çin'de Şanghay Borsası bugün %0.6 yükseldi, endekste haftalık kayıp %0.7 oldu.

Vietnam'da VN Endeksi %0.9 ile 5 haftanın zirvesine çıkarken Endonezya, Güney Kore ve Filipinler borsası bugün en az %0.2 düştü.