Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Yurtiçinde güvenlik endişelerinin öne çıktığı yeni günde yatırımcılar bölgesel Fed Başkanlarının açıklamaları ve Fed Başkanı Janet Yellen'in konuşmasına odaklanmıştı. 

Türkiye güne Şırnak'ın Cizre ilçesindeki terör saldırısıyla uyandı. PKK'lı teröristler bu sabah saat 07.00 sıralarında İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bomba yüklü araçla saldırı düzenledi. İlk belirlemelere göre 11 polis şehit oldu. Dün de Genelkurmay Başkanlığı Suriye'nin Türkiye sınırındaki Cerablus bölgesinde sınır güvenliğini artırmak amacıyla 24 Ağustos'ta başlatılan operasyonun devam ettiğini açıkladı.

Yellen: "Faiz artışı ihtimali güçlendi"

Piyasalar için bugünün en kritik gündemi Fed Başkanı Yellen'in konuşmasıydı. Jackson Hole konferansında konuşma yapan Fed Başkanı Janet Yellen ekonominin Merkez Bankası'nın hedeflerine yaklaştıkça faiz artışı için gerekçelerin de güçlendiğini kaydetti.

Bölgesel Fed Başkanları Lockhart, Mester, Kaplan ve Bullard'ın Fed'in bu yıl faiz artırabileceğine dair açıklamaları Yellen'in öncesinde doların hareketlenmesine neden oldu.

Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart, bu yıl 2 faiz artışını 'olası' bulduğunu açıklarken, St. Louis Fed Başkanı James Bullard CNBC'ye verdiği mülakatta Fed'in bu yıl faiz artırabileceğini söyledi.

Daha önce New York Fed Başkanı William Dudley ve San Francisco Başkanı John Williams'ın ardından George da gelecek aylarda faiz artışının masada olduğunu belirtmişti. Fed'in bir sonraki toplantısı 20-21 Eylül tarihlerinde.

Güne 2.9370 liradan başlayan Dolar/TL Yellen'in faiz artırım olasılığını güçlendiren açıklamalarının ardından gün içerisindeki en yüksek seviye olan 2.9589'a kadar yükseldi.

Yellen'in açıklamasının ardından ilk anda yönünü yukarı çeviren dolar, daha sonrasında tekrar düşüşe geçti. TSİ 17:16'da dolar/TL kuru 2.9294 seviyesinden işlem gördü. Ardından Fischer'ın daha şahin açıklamarı doları tekrardan yukarı çıkarttı. Fischer, Eylül ayı faiz oranı artırımının hala söz konusu olduğunu ifade etmişti. Dolar/TL Fischer'ın açıklamalarının etkisiyle TSİ 21:48'de 2.9563'lerde seyretti.

Bugün yurtiçinde önemli bir veri akışı bulunmazken, daha önce %1.2 olarak açıklanan ABD 2. çeyrek büyüme verisi aşağı yönlü revize edildi, tüketici harcamaları ise beklenmedik şekilde arttı. Toptan Eşya Stokları beklentinin hafif altında kaldı.