Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Jackson Hole konferansında konuşma yapan Fed Başkanı Janet Yellen ekonominin Merkez Bankası'nın hedeflerine yaklaştıkça faiz artışı için gerekçelerin de güçlendiğini kaydetti. Yellen konuya ilişkin olarak "İstihdam piyasasında devam eden güçlü hareket ve ekonomik aktiviteyle enflasyon görünümü doğrultusunda gelecek aylarda faiz artış ihtimalinin arttığına inanıyorum" değerlendirmesini yaptı.

"KADEMELİ ARTIŞ" VURGUSU

Ekonominin Fed'in istihdam ve enflasyon hedeflerine yaklaştığını söyleyen Yellen ABD ekonomisine yönelik değerlendirmesinde "Ekonomi büyümesini sürdürüyor, harcamalar sağlam. Komite önümüzdeki birkaç senede enflasyonun %2'ye yükselmesini, büyümede ılımlı artışın sürmesini bekliyor. Bu ekonomik görünüme dayanarak FOMC, zaman içinde kademeli faiz artışının uygun olduğunu düşünüyor" şeklinde konuştu.

Yellen, ekonomik büyümenin güçlü olmasa da istihdam piyasasında daha fazla iyileşmeye katkı sağlayacak yeterlilikte olduğunu belirtti. Yellen ayrıca para politikasının önceden belirlenmediğini, verilere bağlı olarak geliştiğini kaydetti.

ABD Merkez Bankası yaklaşık 10 yıl aradan sonra Aralık ayında faizleri 25 baz puan artırmıştı. Fed üyelerinin yeni bir faiz artışı olacağına dair açıklamalarına rağmen bu yılki 5 toplantıda faiz artışına gidilmedi. Vadeli kontratlar 20-21 Eylül toplantısında faiz artışını %30 olarak fiyatlıyor.