Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore'nin temmuz ve ağustos aylarında yaptığı balistik füze denemelerini şiddetle kınadı.

Konseyin 15 üyesi tarafından onaylanan kınama açıklamasında, Kuzey Kore'nin balistik füze denemelerinin nükleer silah üretimine katkıda bulunarak bölgedeki tansiyonu yükselttiğine yönelik endişelere yer verildi.

Kuzey Kore'nin, BM'nin defalarca yayımlanan demeçlerine karşı "meydan okuyucu ve umursamaz" tavrının kaygı verici olduğu vurgulanan açıklamada, bu ülkeye karşı yaptırımların uygulanmasında, tüm BM üyelerinin daha fazla çaba göstermesi gerektiği kaydedildi.

Öte yandan, Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Jon Min Dok yaptığı açıklamada, BM'nin kınama açıklamasını "korkunç bir provokasyon" olarak nitelendirerek, ülkesinin nükleer silah geliştirme çalışmalarının, ABD'nin "ölçüsüz nükleer tehdidi"ne karşı olduğunu belirtti.

Çin, Kuzey Kore'nin 9 ve 18 Temmuz ile 2 Ağustos'ta füze denemelerinin kınanma çabalarına engel olmuştu.

Kuzey Kore'nin, Sinpo kenti açıklarında bir denizaltıdan füze denemesinde bulunduğu bildirilmiş, 500 kilometre menzile sahip füzenin, Japonya hava savunma bölgesi sınırlarına düştüğü ifade edilmişti.

Balistik füze teknolojisi geliştirmesi BM Güvenlik Konseyi kararlarıyla yasaklanan Kuzey Kore, Kim Jong-un'un devlet başkanlığına geldiği 2011 yılından bu yana 30'dan fazla füze denemesi gerçekleştirdi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ülkesinin yaptığı balistik füze denemesini "zafer" olarak nitelendirmişti.