Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İlk kez 1881 yılında düzenlenen, sezonun dördüncü ve son grand slam tenis turnuvası ABD Açık'ın ana tablo maçları, yarın TSİ 18.00'de ABD'nin New York kentinde başlayacak.

Avustralya Açık, Fransa Açık (Roland Garros) ve Wimbledon ile tenis sezonunun en önemli dört turnuvasından biri olan ABD Açık, bu yıl 29 Ağustos-11 Eylül tarihlerinde 136. kez organize edilecek.

ABD Açık'ta bu yıl toplam 46 milyon 303 bin 400 dolar ödül dağıtılacak. Turnuvanın, 10 Eylül'de yapılacak tek kadınlar ve 11 Eylül'de oynanacak tek erkekler finalini kazananlara 3,5 milyon dolar para ödülü verilecek.

Bu yıl Roland Garros'da 2. tura yükselerek "bir grand slam turnuvasında ana tablo maçına çıkan" ve "bir grand slam turnuvasında maç kazanan" ilk Türk kadın tenisçi unvanlarını alan Çağla Büyükakçay, turnuvaya ana tablodan katılacak.

Türkiye'yi olimpiyatlarda temsil eden ilk tenisçi olan 26 yaşındaki sporcu, Fransa Açık ve Wimbledon'dan sonra kariyerinin 3'üncü grand slam deneyimini yaşayacak.

Nisan ayında, toprak zeminde düzenlenen TEB BNP Paribas İstanbul Cup'ı kazanarak WTA turnuvalarında şampiyonluk yaşayan ilk Türk tenisçi olan dünya 67 numarası Çağla Büyükakçay, ilk turda dünya sıralamasının 74. basamağındaki ABD'li Irina Falconi ile karşılaşacak.

Williams tarihe geçmek, rakipleri ise "1 numara"nın peşinde

Kariyerinin tek grand slam şampiyonluğunu geçen yıl ABD Açık'ta elde eden Flavia Pennetta'nın, aktif kariyerine son verdiği için unvanını koruyamayacağı tek kadınlarda gözler, dünya 1 numarası Serena Williams'ta olacak.

Yılın ilk 2 grand slam turnuvasını finalde kaybeden, Wimbledon'da ise zafere ulaşan Williams, hem 23. grand slam şampiyonluğu hem de 18 Şubat 2013'ten bu yana ilk sırada bulunduğu dünya sıralamasının zirvesinde kalabilmek için korta çıkacak.

ABD Açık'ın 1999, 2002, 2008, 2012, 2013 ve 2014 şampiyonu 34 yaşındaki Williams, bir kez daha mutlu sona ulaşması durumunda, 22 şampiyonlukla Steffi Graf ile paylaştığı "açık dönemde en fazla grand slam turnuvası kazanan tenisçi" unvanını, tek başına ele geçirecek. En fazla grand slam kazananlar listesinin 24 zaferle zirvesinde yer alan Margaret Court'a da bir adım daha yaklaşacak.

Unvanını korumak için mücadele ettiği 2016 Rio Olimpiyat Oyunları'na 3. turda veda eden Williams'ın, omzundaki sakatlık sonrası katılacağı ABD Açık'ta, 1 numaradaki yeri, Angelique Kerber, Garbine Muguruza ve Agnieszka Radwanska'nın tehdidi altında.

ABD Açık'ın son haftası itibarıyla 186 haftayla Steffi Graf'a ait rekoru egale edecek Williams'ın, yerini koruyabilmesi ve "dünya sıralamasının zirvesinde üst üste en uzun süre kalan kadın tenisçi" rekorunu kırabilmesi için en az yarı finale çıkması gerekiyor.

Avustralya Açık'ta kariyerinin ilk grand slam şampiyonluğunu kazandığı, Wimbledon ve Rio 2016'da final oynadığı bu yıl, kariyerinin en yüksek noktası 2'nciliğe yükselen Kerber ise ilk turda elense bile Williams'ın son 4'e kalamaması halinde 1 numaraya yerleşecek. İki isim finalde karşılaşırsa, kazanan 1 numara olacak.

Bu yıl Roland Garros'da ilk grand slam şampiyonluğunu elde eden dünya 3 numarası Muguruza ve dünya sıralamasının 4. basamağındaki Radwanska'nın da 1 numara olabilmek için en azından finale çıkması lazım.

Ana tablonun Serena Williams ve Radwanska'nın yer aldığı bölümünde 5 numaralı seribaşı Simona Halep ve 6 numaralı seribaşı Venus Williams da bulunuyor.

Ana tablonun diğer yarısı ise Kerber ve Muguruza'nın yanı sıra 7 numaralı seribaşı Roberta Vinci ve 8 numaralı seribaşı Madison Keys'i de barındırıyor.

Djokovic, kötü gidişe "dur" demek istiyor

Sezonun ilk 2 grand slam turnuvasını kazandıktan sonra Wimbledon'a 3'üncü, 2016 Rio Olimpiyat Oyunları'na ise ilk turda veda eden tek erkeklerin 1 numaralı seribaşı Novak Djokovic, 2016'yı şampiyonlukla kapatmak peşinde.

İlk maçını eski dünya 14'üncüsü Jerzy Janowicz ile yapacak 2011 ve 2015 şampiyonu Djokovic, 2. turda yüksek ihtimalle bu yıl Monte Carlo Masters'ta yenildiği Jiri Vesely ile karşılaşacak.

Dördüncü turda 13 numaralı seribaşı Richard Gasquet ya da 20 numaralı seribaşı John Isner'la eşleşmesi beklenen Sırp sporcuyu, beklenmedik bir sonuç yaşanmazsa çeyrek finalde 2014 şampiyonu ve 7 numaralı seribaşı Marin Cilic bekliyor.

Djokovic ile beraber ana tablonun aynı kısmında bulunan 2010, 2013 şampiyonu ve 4 numaralı seribaşı Rafael Nadal'ın, Djokovic ile oynayacağı muhtemel bir yarı final için önünde, 5 numaralı seribaşı Milos Raonic ve 10 numaralı seribaşı Gael Monfils gibi ciddi rakipler var.

Sezonun ilk 2 grand slam turnuvasının finalinde Djokovic'e kaybetmesinin ardından Wimbledon ve Rio 2016'da şampiyon olan 2 numaralı seribaşı Andy Murray, formunu ABD Açık'a da taşımak istiyor.

Çeyrek finalde 6 numaralı seribaşı Kei Nishikori ile eşleşmesi beklenen 2012 şampiyonu Murray'nin, yarı finaldeki muhtemel rakipleri arasında 3 numaralı seribaşı Stanislas Wawrinka, 8 numaralı seribaşı Dominic Thiem, Rio 2016'da gümüş madalya kazanan 2009 şampiyonu Juan Martin del Potro ve 11 numaralı seribaşı David Ferrer yer alıyor.

Federer, Berdych ve Azarenka katılamayacak

Erkeklerde dünya sıralamasının 4. basamağındaki İsviçreli Roger Federer ve dünya 8'incisi Çek Tomas Berdych, kadınlarda ise dünya 7 numarası Belaruslu Victoria Azarenka, 2016 ABD Açık'ta oynayamayacak.

Turnuvada 2004'ten 2008'e üst üste 5 şampiyonluğu bulunan geçen yılın finalisti Federer, dizindeki sakatlık, Berdych ise apandisit rahatsızlığı yüzünden turnuvada mücadele edemeyecek. Tenisseverler, temmuz ayında hamile olduğunu açıklayan 2012 ve 2013 şampiyonu Azarenka'yı da izleyemeyecek.

Birçok uygulama ilk kez ABD Açık'ta hayata geçti

Turnuva, ilk defa 1881 yılının ağustos ayında Rhode Island eyaletindeki Newport kentinde bulunan çim kortlarda organize edildi.

Yalnızca ABD Ulusal Lawn Tenis Federasyonu (USNLTA) üyelerinin katılabildiği ilk turnuvayı kazanan Richards Sears, sonraki 6 şampiyonluğu da kimseye bırakmadı. 1887 yılından itibaren kadın tenisçilerin de yarışabildiği şampiyona, 1975-1977 yıllarında çim kortta oynandı.

ABD Açık, 1978'de ABD Tenis Federasyonu (USTA) tarafından New York kentindeki Flushing Meadows Corona Park'ına inşa edilen USTA Billie Jean King Ulusal Tenis Merkezi'ne taşındığından beri asfalt veya beton bir zemin üstüne akrilik, lastik ve silikondan oluşan katmanların yerleştirilmesiyle elde edilen "DecoTurf" ismindeki kortlarda düzenleniyor.

Sürtünmenin çok düşük düzeyde olduğu DecoTurf kortta toplar, diğer sert zeminlere göre yerden daha az yükseliyor. Topun, çim yüzeyden sonra en yüksek bir hıza kavuştuğu ABD Açık'ın zemini, sert servis kullanan ve güçlü vuruşları olan oyunculara avantaj sağlıyor.

ABD Açık, 1970 yılında eşitlikle biten (6-6) setlerin, bir tenisçi, iki fark yakalayıncaya kadar sürmesi yerine "tie break" ile sonuçlandığı, 1973'te ise tek erkekler ve tek kadınlar şampiyonlarının eşit para ödülü aldığı (1973 şampiyonları John Newcombe ve Margaret Court, 25'er bin dolarla ödüllendirildi) ilk "grand slam" turnuvası olma özelliğini de taşıyor.

Turnuvanın bir diğer özelliği ise tenisçilerin hakem kararlarına itiraz etmesini sağlayan ''Şahin gözü'' adlı bilgisayar sisteminin 2006 yılında ilk kez burada kullanılması. Şahin gözü, 2006 yılında ilk kez merkez kort Arthur Ashe ile Louis Armstrong sahalarında kullanıldı. Tenisçiler, 3 boyutlu (3D) bilgisayar simülasyonundan oluşan "Şahin gözü" sayesinde, hakemin kararına her sette 3 kez itiraz edebiliyor.

En büyük tenis kortu, yeni çatısına kavuştu

ABD Açık'ı diğer grand slam turnuvalarından ayıran bir özelliği de merkez kort olarak kabul edilen ve adını Afro-Amerikan tenisçi Arthur Ashe'den alan 23 bin 771 kapasiteli tenis kortuna sahip olması. Arthur Ashe Kortu, ağustos ayında yapımına 2013'te başlanan kapanabilir çatı sistemine de kavuştu. Bu sayede kortun çatısı 6,5 dakikada kapatabilecek.

Grand slam turnuvalarının en yüksek kapasiteli kortları sıralamasında, Arthur Ashe'i, kendine has kurallarıyla dikkati çeken Wimbledon'ın 15 bin seyirci kapasiteli merkez kortu, Roland Garros'un finallerine ev sahipliği yapan 14 bin 840 seyirci kapasiteli Philippe Chatrier ve sezonun ilk turnuvası Avustralya Açık'ın 14 bin 820 kişilik en büyük kortu Rod Laver Arena takip ediyor.

ABD Açık'ın "en"leri

Geçen yıl tek erkeklerde Sırp Novak Djokovic, tek kadınlarda ise İtalyan Flavia Pennetta'nın şampiyon olduğu ABD Açık'ta, tek erkeklerde ABD’li Richard Sears, Bill Tilden ve Bill Larned 7'şer kez şampiyonluğa ulaşırken, tek kadınlarda Norveç ile ABD vatandaşı Molla Bjurstedt Mallory 8 kez kupayı kaldırdı.

ABD Açık Tenis Turnuvası'nın en fazla kazananları ve bazı istatistikleri şöyle:

Teklerde en fazla kazananlar

Erkekler:

*Richard Sears (ABD), *Bill Tilden (ABD), *Bill Larned (ABD) - 7 kez

Jimmy Connors (ABD), Pete Sampras (ABD), Roger Federer (İsviçre) - 5

John McEnroe (ABD) - 4

 

Kadınlar:

*Molla Bjurstedt Mallory (Norveç, ABD) - 8 kez

*Helen Wills (ABD) - 7

Chris Evert (ABD), Serena Williams (ABD) - 6

 

Tek, çift ve karışık çiftler olmak üzere en fazla kazananlar

Erkekler:

*Bill Tilden (ABD) (Tekler: 7, Çiftler: 5, Karışık çiftler: 4) - 16 kez

*Richard Sears (ABD) (Tekler: 7, Çiftler: 6) - 13

Bob Bryan (ABD) (Çiftler: 5, Karışık çiftler: 4) - 9

 

Kadınlar:

*Margaret Osborne duPont (ABD) (Tekler: 3, Çiftler: 13, Karışık çiftler: 9) - 25 kez

*Margaret Smith Court (Avustralya) (Tekler: 5, Çiftler: 5, Karışık çiftler: 8) (*8 + 10) - 18

*Althea Louise Brough (ABD) (Tekler: 1, Çiftler: 12, Karışık çiftler: 4) - 17

Martina Navratilova (ABD) (Tekler: 4, Çiftler: 9, Karışık çiftler: 3) - 16

 

Üst üste en fazla kazananlar

Erkekler:

*Richard Sears (ABD) - 7 kez

*Bill Tilden (ABD) - 6

Roger Federer (İsviçre) - 5

 

Kadınlar:

Chris Evert (ABD) - 4 kez

*Helen Jacobs (ABD) - 4

*Molla Bjurstedt Mallory (Norveç, ABD) - 4

 

Son 10 yılın kazananları

Erkekler:


2015 - Novak Djokovic (Sırbistan)

2014 - Marin Cilic (Hırvatistan)

2013 - Rafael Nadal (İspanya)

2012 - Andy Murray (Büyük Britanya)

2011 - Novak Djokovic (Sırbistan)

2010 - Rafael Nadal (İspanya)

2009 - Juan Martin Del Potro (Arjantin)

2008 - Roger Federer (İsviçre)

2007 - Roger Federer (İsviçre)

2006 - Roger Federer (İsviçre)

 

Kadınlar:

2015 - Flavia Pennetta (İtalya)

2014 - Serena Williams (ABD)

2013 - Serena Williams (ABD)

2012 - Serena Williams (ABD)

2011 - Samantha Stosur (Avustralya)

2010 - Kim Clijsters (Belçika)

2009 - Kim Clijsters (Belçika)

2008 - Serena Williams (ABD)

2007 - Justine Henin (Belçika)

2006 - Maria Sharapova (Rusya)

 

En genç kazananlar

Erkekler: Pete Sampras (ABD) (1990) - 19 yaşında

Kadınlar: Tracy Austin (ABD) (1979) - 16 yaşında

 

En yaşlı kazananlar

Erkekler: *William Larned (ABD) (1911) - 38 yaşında

Kadınlar: *Molla Bjurstedt Mallory (Norveç, ABD) (1926) - 42 yaşında

 

NOT: * Açık dönem (1968 yılında profesyonel tenisçilerin, amatör oyuncularla karşılaşmasına izin verilmesi) öncesinde kazanılan şampiyonluklar dahil.

AA