Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Yellen'in faiz artışı için kıoşulların güçlendiğini açıklaması bu yıl faiz artış beklentilerini artırırken riskli varlıklara olan talebi azalttı. Fed'in 2 numaralı ismi  Stanley Fischer de Eylül ayında faiz artışının ihtimal dahilinde olduğunu söyledi. Güney Kore para birimi won ve Malezya ringiti Asya paralarındaki kayıplara öncülük etti.

MSCI Gelişen Piyasa Kurları Endeksi %0.8 düştü.  16 para karşısında değer kaybeden won, dolar karşısında %1 düşüşle 1,128.48'e inerek bir haftanın en düşük seviyesini gördü. Ringit %0.5 düştü.

ABD dolarının 10 büyük para karşısında seyrini izleyen Bloomberg Dolar Spot Endeksi ise Cuma günü %0.8 artmasının ardından %0.1 yükseldi.

BorsaLAR

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi %0.7 düşerek 894.79 ile 8 Ağustostan beri en düşük seviyeyi test etti.

Fed'in şahin tutumuyla geçen hafta Hindistan, Filipinler, Güney Kore, Sri Lanka ve Vietnam'dan yaklaşık 842 milyon dolarlık yabancı çıkışı oldu.

Seul'deki Hyundai Futures Corp.'ta kur analisti olan  Chung Sung Yoon, "Kısa vadede Fed yetkililerinden gelen şahin açıklamalar gelişen ülkeye fon akışları açısından olumlu değil. Örneğin bu hafta ABD'deki istihdam verisi öncesinde Güney Kore'den sermaye çıkışı görebiliriz." diye konuştu.

Bıugün Endonezya'da Jakarta Bileşik Endeksi %0.9, Tayvan'da Taiex Endeksi ise %0.6 geriledi.