Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol yatırımcıları U dönüşü yapıyor. Fon yöneticileri ikinci hafta üstüste fiyatların düşeceğine yönelik pozisyonlarını rekor düzeyde düşürürken, ralli olacağına dair pozisyonlarını artırdı. Bazı OPEC üyelerinin küresel arz fazlasının gevşediği düşüncesiyle üretimi dondurma olasılığını gündeme getirmesiyle, petrol vadelileri 3 haftadan kısa bir sürede yüzde 23 yükseldi.

New York'ta Citi Future Perspective enerji analisti Tim Evans, "Teknenin bir tarafından diğer tarafına hızlıca geçiliyor. Temmuz'da spekülatörlerin iki eli de satıştaydı, bu ay da iki elleri alımda" şeklinde konuştu.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih 25 Ağustos'ta Los Angeles'ta verdiği mülakatta, ülkesinin üretimi dondurma konusunda diğer ülkelerin neler sunduğuna bakacağını söylemişti. OPEC Genel Sekreteri Mohammed Barkindo arapça yayınlanan Al-Hayat dergisine verdiği mülakatta, petrol üretici ülkelerin üretimi yönetmek üzere bir anlaşma istediğini belirtmişti.

Petrolde ayı konumundakiler çekildi

Spekülatörler 23 Ağustos'ta sona eren haftada WTI petrolünde kısa pozisyonlarını 66 bin 247 azaltarak 2006'dan bu yana en sert pozisyon değişikliğini gerçekleştirmişti. Fiyatların artacağına yönelik pozisyonlar bir yıldan fazla bir sürenin en yüksek seviyesine çıkmıştı.

Vadeliler aynı haftada yüzde 3.3 yükselere 48.10 dolara ulaşırken, 26 Ağustos'ta 47.64 seviyesinden kapatmıştı. ABD'de gösterge petrol olan WTI petrolü, ayı piyasasına girdikten yaklaşık 3 hafta sonra 18 Ağustos'ta boğa piyasasına girmişti.

OPEC'in 8 Ağustos'ta yaptığı Algiers'te görüşüleceği yönündeki açıklamayla petrol fiyatları yükselmişti. 73 ülkeden oluşan ve küresel petrol ve doğalgaz arzının ve talebinin yüzde 90'ını temsil eden International Energy Forum, 26-28 Eylül'de Cezayir'in başkentinde toplanacak.

Petrolde rallinin diğer bir sebebi de Citigroup'tan Bank of America Merrill Lynch'e bir çok kuruma göre, küresel arz fazlasının sonunda dağılıyor olabileceğine dair raporlar oldu. Credit Suisse Group AG'ye göre, dünya üretiminin yarıya yakınını temsil eden Brent petrolde hemen teslimlerde daralan iskonto 2 yıldır süren arz fazlası sorununun geçmekte olduğuna dair "en açık gösterge" olabilir.

Evans, "Küresel petrol piyasasının dengelendiğine dair süregelen bir inanç var" dedi.

Fon yöneticilerinin WTI petrolündeki kısa pozisyonları 96 bin 985'e gerileyerek son 2 ayın en düşüğüne geriledi. Uzun pozisyonlar yüzde 5.6 artarken, net uzun pozisyonlar geçtiğimi 3 hafta içerisinde neredeyse üçe katlandı.