Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Üyesi Benoit Coeure, eğer hükümetler euro bölgesi ekonomilerinin büyüme potansiyelini artırmak adına adım atmazsa, gelenekselin dışında para politikası araçlarının daha sık ve daha değişik bir biçimde kullanılabileceğini söyledi.

Coeure, Cumartesi günü Jackson Hole'de Fed'in yıllık politika sempozyumunda yaptığı konuşmada, "Makroekonomik şok durumunda kısa vadeli faiz oranlarının efektif alt sınıra daha sık itilmesini bekleriz" dedi. Coeure'nin açıklamaları AMB'nin internet sayfasında da yayınlandı.

Coeure, "Bize verilen fiyat istikrarı görevini yerine getireceğiz. Ancak eğer diğer aktörler kendi politika alanlarında gerekli önlemleri almazlarsa, görevin yerine getirilmesi için bizim kendi operasyonel çerçevemizde ve stratejimizde daha derinlere dalmamız gerekebilir" dedi.

Sanayileşmiş dünyada merkez bankaları yavaşlayan büyüme ve düşük enflasyon karşısında zorlanırken, Frankfurt merkezli AMB, euro kullanan 19 ülkede genişleme yanlısı önlemler kullanmak için ilave nedenlere sahip. Yüksek işsizlik, siyasi tartışmalar ve bankacılık sistemindeki yüksek kötü kredi oranı, euro bölgesi ekonomisinin 6 yıl önce başlayan borç krizinden toparlanmasını zorlaştırıyor.