Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(Güncellendi)

Fed Başkanı Janet Yellen’ın Cuma günü Jackson Hole toplantısında yaptığı konuşmada faiz artırımı için şartların uygun olduğuna işaret etmesinin ardından uluslararası piyasalarda dolar yükselişe geçmiş, yurtiçinde ise yükseliş 2.96'ya yaklaşmıştı.

Yellen piyasaların yakından izlediği açıklamasında faiz artırımı için koşulların güçlendiğine vurgu yapmış, ardından Fed'in 2 numaralı ismi Stanley Fischer Yellen'ın açıklamalarının yıl bitmeden iki kez faiz artırılması ihtimaliyle uyumlu olduğunu belirtmişti.

Bu açıklamaların ardından Cuma günü % 0.75 yükselerek 2.96 sınırında dayanan Dolar/TL bugün iyi gelen ABD verileri sonrasında 2.95 seviyelerindeki seyrini sürdürüyor, Euro/TL ise 3.29'a geriledi.

EKONOMİK GÜVEN ENDEKSİ SERT DÜŞTÜ

Bugün TÜİK ağustos ayına ilişkin ekonomik güven endeksini açıkladı.

Buna göre, ekonomik güven endeksi ağustosta geçen aya göre % 24,1 azalarak, 95,73'ten 72,66'ya geriledi. Endeks, böylece 2012'den beri en büyük aylık düşüşü kaydetti.



ABD'DE KİŞİSEL GELİR VE HARCAMALAR ARTTI
 
ABD Ticaret Bakanlığının verilerine göre, kişisel harcamalar temmuzda beklenti paralelinde % 0.3 artarak yükselişini dördüncü aya taşıdı.

Aynı dönemde, kişisel gelirler yüzde 0,4 yükselerek tüketici harcamalarını desteklemeye devam etti. 



Fed'in de yakından izlediği çekirdek PCE ise (Kişisel tüketim harcamaları enflasyonu) yıllık %1.6 arttı. Uzmanlar bu verilerin Fed'in faiz artırımını destekler nitelikte ve genel anlamda dolar için pozitif olduğunu belirtiyor.

Haftanın en dikkat çeken verisi Cuma günü ABD'deki tarım dışı istihdamı olacak. Ağustos ayı istihdamının 180 bin artması, işsizlik oranının ise %4.9'dan %4.8'e düşmesi bekleniyor.