Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

JPMorgan Chase & Co.'nun islami tahvilleri endekslerine ekleme kararı 370 milyar dolarlık sukuk piyasasına daha fazla küresel yatırımcı çekecek ve islami tahvillerin işlem hacmi artacak.

JPMorgan tarafından yapılan 18 Ağustos tarihli açıklamaya göre, islami tahviller JPMorgan'ın tahvil endekslerinden 5'inin içerisine eklenebilecek. İslami tahvillerin endeskler içerisindeki ağırlıkları yüzde 0.35 ila yüzde 0.99 arasında değişecek. JPMorgan açıklamasına göre, sukuk, islami olmayan tahviller ile aynı kriterlere göre değerlendirilecek.

Kuala Lumpur merkezli Aberdeen Islamic Asset Management Sdn'de yatırım yöneticisi Hasif Murad, "Daha önce sukuk yatırımı olmayan ancak bu ürünü anlamak isteyen müşterilerimizden daha şimdiden sorular alıyoruz" dedi. Murad, JPMorgan'ın adımıyla sukukun, performanslarını göstergelerinden fazla ayrışmak istemeyen "yatırımcılar tarafından daha geniş tabanlı bir kabul göreceğini" söyledi. 

Barclays Plc'nin geçtiğimiz yıl Malezya'nın yerel para birimi cinsinden ihraç ettiği tahvilleri endeksine eklemesinin ardından, JPMorgan'ın da 5 endeksine islami tahvilleri ekleme kararı, küresel anlamda sukuk ihraçlarına olan ilgiyi canlandırabilir. Suudi Arabistan'da Sedco Capital, giderek artan sayıda yatırımcının islami menkul kıymetlere aşina olmasıyla yeni endeks derleyici kurumların da Barclays ve JPMorgan'ı takip edebileceğini söyledi.

JPMorgan islami tahvillerin MBI Global Diversified, GBI-EM Global Diversified, CEMBI Broad Diversified, CEMBI Diversified ve JACI endekslerine ekleneceğini söylemişti. JPMorgan açıklamasında, "Endekslere eklenmeden önce aday sukuk araçlarının likiditesi yakından araştırılacak ve endekslere olası eklenme için bütün olarak değerlendirilecek" denildi.

2016'da islami şartlara uygun borçlanma araçlarının küresel satışları bir önceki yıla göre yüzde 17 artarak 28.1 milyar dolara ulaşsa da, Malezya ve Orta Doğu gibi geleneksel piyasalar dışında bu araçlara yönelik talep geriledi. Güney Afrika'dan Lüksemburg'a kadar ilk kez yapılan sukuk ihraçlarının ardından, İngiltere de 2014'te bu piyasaya açıldı. Kuveyt, Pakistan ve Malezya devlet varlık fonu Khazanah Nasional Bhd. önümüzdeki aylarda yeni ihraç gerçekleştirebileceklerini söylemişti. 

Avustralya hükümetinin islami borçlanma araçları ihraç etme planı aradan 5 yıl geçmesine rağmen somut hale gelmezken, Güney Kore'nin sukuk ihracına yönelmesine hıristiyan guruplar karşı çıkmıştı. Tayland, Fransa ve İrlanda kanunlarını uygun hale getirseler de henüz sukuk ihracı gerçekleştirmedi.