Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, Bloomberg Television'a verdiği mülakatta, negatif faiz oranı uygulayan merkez bankalarının başarılı sonuçlar elde ettiğini söyledi. 

Fischer, "Merkez bankasının görevi hiçbir zaman bitmez ve ben (Faiz kararında) "1 kere yeter" diyemeyiz diye düşünüyorum. Hıza karar verebiliriz ancak hıza gelen veriler ışığında karar verebiliriz" dedi.

Fischer, ABD'de üretkenlik büyümesinin oldukça yavaş olduğunu ancak bu durumun zaman içerisinde değişmesini beklediğini söyledi. 

Dünya ekonomilerinin giderek daha bağlantılı hale gelmeye başladığını söyleyen Fischer, merkez bankalarının bu durumla başa çıkmaya çalıştığını söyledi. Fischer, Fed'in muhtemelen dünyadaki en önemli merkez bankası olduğunu belirterek, Fed'in dünyada ve Japonya'da olan bitenle yakından ilgilendiğini söyledi. 

Fischer, Fed'in negatif faiz uygulamayı planlamadığını ancak negatif faiz oranı uygulayan merkez bankalarının başarılı sonuçlar elde ettiğini ve negatif faizin işe yaradığı bir dünyada olduğumuzu söyledi. Fischer, negatif faiz oranlarının tasarruf sahipleri için oldukça zorlayıcı olduğunu belirtti. 

Doların üretkenlikte en temel etken olmadığını belirten Fischer, ABD'nin güçlü dolara rağmen tam istihdama yakın olduğunu söyledi.

Fischer, maliye politikasında değişikliklerin olası olduğunu ancak 2017-2018 döneminde belirsizlik olduğunu ifade etti.