Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:10'da güncellendi)

Petrol fiyatlarındaki satış dalgası hisse senetlerinde düşüşe neden olurken, Standard & Poor 500 Endeksi (S&P 500), yatırımcıların dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de gösterge faizin görünümüne ilişkin işaretler alabilmek için tarım dışı istihdam verisini beklemeleri ile birlikte aylık kazancını geri verdi.

Enerji üreticileri, ABD'de petrol stoklarının beklenenden daha fazla arttığını gösteren veri sonrası petrolün varil başına 45 doların altına inmesinin ardından, hisse senetlerini aşağı çekti. Amerikan hisse senetlerinde volatilite, düşük işlem hacmi ile birlikte sekiz haftanın en yüksek seviyesine tırmandı. ABD Hazine tahvilleri Haziran 2015'ten bu yana en kötü aylık performansına yönelirken, dolar Ağustos ayını kazançla geçmeye yöneldi. Brezilya par birimi real, Dilma Rousseff'im ülkenin bütçe yaslaarını çiğnediği gerekçesiyle devlet başkanlığından azledilmesi sonrası dalgalandı.

New York'ta Oppenheimer & Co. baş piyasa stratejisti John Stoltzfus, "Emtia işlemleri oldukça tedirgindi ve bugün gereğinden biraz daha fazla drama var," dedi ve "Piyasalar halen, tarım dışı istihdam verisi yaklaşırken aşağı yönde hareket ediyorç Bekleyip görelim" şeklinde görüş bildirdi.

Hisse senetleri, yatırımcıların dikkatlerini Cuma günü açıklanacak ve Fed'in üç hafta sonraki toplantısında alacağı faiz karrını etkileyebilecek istihdam verisine çevirmeleri ile birlikte kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandı. Bu veriden önce, bugün açıklanan ADP özel sektör istihdam verisi, istihdamdaki istikrarlı artışın süreeğini işaret etti. Fed yetkililer, borçlanma maliyetlerini kademeli oalrak artıracaklarını işaret ederken, Fed Başkanı Janet Yellen'ın geçen hafta ekonomiye ilişkin olumlu yorumları, faiz artırımının gelecek ay olabileceği beklentilerini artırdı.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, ABD tarım dışı istihdam verisinin Ağustos ayında 180,000 artması bekleniyor. Bu rakam Temmuz ayındaki 255,000'lik artışın altında, ancak aylık işgücü rakamları son ik ayda beklentilerden daha iyi çıktı. Fed'in gelecek ay faiz artırma ihtimali, Bloomberg'in vadeli işlemlerden derlediği verilere göre, Ağustos yının başındaki seviye olan yüzde 18'den yüzde 34'e çıktı. Bu olasılık Aralık ayı için yüzde 60 seviyesinde.

S&P 500 Endeksi New York saati ile 14:04'te yüzde 0.4 geriledi.

(22:10'da güncellendi)