Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dün uluslararası piyasada, doların diğer para birimleri karşısındaki yükselişine paralel olarak 2.96'yı aşan, bugüne ise 2.95 seviyelerinden başlayan Dolar/TL , ABD özel sektör istihdam verisinin etkisiyle 2.96 seviyelerinde seyir izliyor.

ABD İSTİHDAMI BEKLENTİYİ AŞTI 

ABD'de özel sektör istihdamı Ağustos'ta 177 bin kişi artarak 175 bin olan beklentiyi aştı. ADP İstihdam verisinin Fed'in Eylül'deki faiz artış kararında etkili olacağı belirtiliyor. 



Bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özeti yayımlandı.

Toplantı özetinde, iktisadi faaliyetin ılımlı ve istikrarlı büyüme eğilimini koruduğu belirtilerek, "Temmuz ayı ortasında yaşanan yurt içi gelişmeler bu eğilimde kısa vadeli bir duraklamaya neden olabilecektir" ifadesi kullanıldı.

DIŞ AÇIK %32.5 GERİLEDİ

Türkiye'nin ihracatı, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,5 azalarak 9 milyar 855 milyon dolar, ithalatı yüzde 19,7 azalarak 14 milyar 643 milyon dolar olarak gerçekleşti. Temmuzda dış ticaret açığı, yüzde 32,5 azalarak 4 milyar 788 milyon dolara düştü.



ABD’de haftanın en önemli verisi Cuma günü açıklanacak Ağustos ayı tarımdışı istihdam verisi olacak. Beklentiden iyi gelen istihdam verisinin Eylül ayında faiz artışı ihtimalini canlı tutabileceği belirtiliyor.

Uzmanlar Fed'e ilişkin gelişmelerin Türk Lirası'nda ciddi yükselişi engelleyebileceğini belirtiyor.

Öte yandan yurtiçindeki jeopolitik ve güvenlik konusundaki gelişmeler de yakından takip ediliyor.