Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(güncellendi)

Bill Gross, Fed'e Mart ayına kadar iki kez faiz artırması tavsiyesinde bulundu. Piyasa ise, 2017 yılının sonuna kadar bu derecede bir sıkılaştırma beklemiyor.

Janus Global Unconstrained Bond Fund'ın miltyarder yöneticisi Gross, Bloomberg television'a yaptığı değerlendirmede, ilk faiz artırımının 20-21 Eylül'deki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında yapılması çağrısında bulundu. Vadeli işlem verileri, Fed Başkanı Janet Yellen ve çalışma arkadaşlarının şahin tonlu yorumlarının kısa vadeli faizleri yükseltmesi ve ABD HAzine tahvillerinin Ağustos ayında geçen yılın Haziran ayından bu yana en kötü ayını geçirmesine neden olmasına karşın, Eylül ayında faiz artırma olasılığını üçte bir olarak işaret ediyor. Aralık 2017'ye kadar iki kez 25'er baz puanlık faiz artırımı olasılığı ise yüzde 47 seviyesinde.

Gross, Çarşamba günü Bloomberg Television'dan Erik Schatzker'e yaptığı değerlendirmede, "Haydi, faizi Eylül ayında 25 baz puan artıralım, altı ila dokuz aylık bir dönemde bunu bir kez daha yapalım dieceğim," dedi ve Fed ve diğer merkez bankalarının düşük ya da negatif faize sıkışıp kaldıkalrını ve daha sonra yerine şimdi sıkıntı çekme pahasına bu alışkanlığın kırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

ABD'de gösterge 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi fazla değişmeyerek Tokyo saati ile 12:04'te yüzde 1.58 seviyesinde kaldı. Bu kağıdın faizi geçen ay 13 baz puan yükseldi.

Yatırmcılar Cuma günü açıklanacak olan Ağustos ayı tarım dışı istihdam verisini bekliyor. Fed Başkan yardımcısı Stanley Fischer, politika yapıcıların ABD ekonomisindeki toparlanmayı değerlendirmelerinde bu verinn kritik önemde olduğunu söyledi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, tarım dışı istihdamın Ağustos ayında 180,000 artması bekleniyor. Bu veri önceki iki ayın her birinde 250,000'in üzerinde artmıştı.

"İstihdamda 150,000 artış faiz için yeterli"

Gross, ayrıca, Ağustos ayında 150,000 ve üzeri istihdam artışının Fed'i bu ay faiz artırımı kararı almasına yeterli olacağını sözlerine ekledi.

Gross, "Bence, bu gibi rakamlar faiz kararını sağlamlaştırır," dedi ve "Eğer bu gibi rakamlar ve belki çeyrek dönemde yüzde 3'lük GSYİH büyümesi bir faiz artırımını sağlayamazsa, başka ne sağlayabilir ki?é şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg'in vadeli işlemlerden derlediği verilere göre, Fed'in bu ay faiz artırma olasılığı yüzde 36 seviyesinde. Bu olasılık Cuma günü, Fed Başkanı Janet Yellen'ın Jacksone Hole'daki konuşmasında yüksek faiz için durumun güçlendiğini söylemesinin ardından yüzde 42'ye kadar yükselmişti. Yılsonuna kadr faiz artırımı olasılığı ise yüzde 60 seviyesinde.

(güncellendi)