Advertisement
BLOOMBERGHT GÜVEN ENDEKSİ ABONE OL

Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 15,04 artarak 94,14 değerini aldı. Endeks 2014 yılı Mayıs ayından bu yana en yüksek değerine ulaşmış bulunuyor.

15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından tüketici güven endeksinde yukarı yönlü bir artış görmüştük. Ağustos ayında bu eğilimin güçlenerek devam ettiğini izliyoruz. Endeksi oluşturan soruların detayına baktığımızda, tüketicinin mevcut kişisel finansal durum algısı bir önceki yılın aynı dönemine göre kötüleşiyor, buna karşın gerek kişisel finansal durum gerek Türkiye Ekonomisinin gelecek 12 aylık dönemine ilişkin beklentiler oldukça güçlü bir iyileşme gösteriyor. 15 Temmuz hain darbe girişiminin püskürtülmesi ve sonrasında ülke genelinde yaşanan birlik ve beraberlik algısının artması bu iyileşmenin en önemli nedeni olarak gösterilebilir. Bu çerçevede, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Endeksi’nin yüzde 21,29 oranında artış göstererek 108,09 değerini aldığını görüyoruz.

İçinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları ile Otomobil ve Konut alımı için uygunluğunu ölçen Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Endeksi’nin de yüzde 31,50 gibi çok güçlü bir iyileşme göstererek 73,01 değerini aldığı izleniyor. Bu endeks 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası gerileme göstermişti. Ağustos ayının ilk yarısında endeksin yükseliş gösterdiği, ayın ikinci yarısında ise yükselişin çok daha hızlandığı anlaşılıyor. Başta konut kredisi faiz oranlarında iniş olmak üzere iç talebi arttırmaya yönelik kredi kartlarına taksit sayısını yükseltme gibi politikaların tüketim eğilimini arttırmada önemli bir katkısı olduğu söylenebilir.

Sonuç olarak, 15 Temmuz hain darbe girişiminin püskürtülmesi sonrası, Türk halkının kişisel finansal durumunda küçük bir olumsuzluk algılamasına rağmen geleceğe ilişkin beklentilerinde çok güçlü bir iyileşme olduğunu ve Ağustos ayı endeks sonuçlarına göre Tüketici Güveninin önemli oranda arttığını izliyoruz. Endeks iç talebin önümüzdeki dönemde artabileceği sinyalini vermektedir.