Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Emtia fiyatları, Çin tarafından Perşembe günü açıklanan resmi PMI verisinin imalat sektöründe artışı işaret etmesi ardından, bir haftadan uzun bir süreden bu yana ilk kez yükseldi.

Bloomberg Emtia Endeksi, kurşun, kalay ve çinko fiyatlarının bir yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesini görmesiyle üç haftanın düşüğünden sıçradı. Çin'de Perşembe günü açıklanan resmi imalat PMI verisinin beklenmedik ölçüde iyi gelmesi, emtia fiyatlarının yükselişini destekledi.

Ham petrol, Çarşamba günü bir ayın en sert düşüşünü kaydetmesi ardından, Suudi Arabistan petrol bakanının “dünyanın en büyük petrol üreticisinin piyasayı petrole boğmayacağı” yönündeki açıklamalarının etkisiyle yükselerek Perşembe günü varil başına 45 dolar seviyesinden işlem gördü.

Bloomberg Emtia Endeksi, Londra saatiyle 08:11'de yüzde 0.3 yükseldi. New York'ta işlem gören ham petrol, OPEC üyeleri tarafından bu ay piyasayı desteklemek için adımlar atılacağı yönündeki beklentilerin etkisiyle, yüzde 0.4 artarak varil başına 44.89 dolar seviyesinden işlem gördü. Petrol fiyatı, ABD stoklarının geçtiğimiz hafta 2.28 milyon varil arttığını işaret eden veri ardından Çarşamba günü yüzde 3.6 düşüş kaydetmişti.

Şanghay'da Cofco Futures Ltd. analisti Wei Lai, “Bugünkü PMI verisi iyi bir sürpriz oldu. Metal fiyatları en azından önümüzdeki iki ay boyunca desteklenecek” dedi.