Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de yavaş faiz artırımı temposu söz konusu olduğunda, Fed anlaşılabilir bir şekilde “veriye bağlı” olduğu konusunda ısrarcı davranıyor.

Fed'in faiz artırımı temposuyla ilgili olarak dikkat edilecek en önemli verilerden biri, büyük bir ihtimalle Cuma günü TSİ 13:30'da açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi.

Geçtiğimiz hafta yayınlanan ADP özel sektör istihdam anketinin iyi gelmesi ardından, tarım dışı istihdam verisine ilişkin Reuters tarafından derlenen analist beklentileri, verinin Ağustos ayında net 180,000 artış kaydedeceği yönünde.

Yine Cuma günü açıklanacak olan işsizlik oranı verisine ilişkin tahminler yüzde 4.8 seviyesinde geleceği yönünde olurken, aylık ortalama ücret artışının Temmuz ayındaki yüzde 0.3'ten yüzde 0.2'ye gerilemesi bekleniyor.

Allianz baş ekonomik danışmanı Mohamed El-Erian, bu hafta CNBC'ye Fed'in 21 Eylül'de gerçekleştireceği toplantıda 25 baz puan faiz artırımına gitmesine yüzde 60 ihtimal verdiğini belirtmişti. Ünlü fon yöneticisi, istihdam verisinin bir miktar daha güçlü gelmesi durumunda bu ihtimalin yüzde 80'e çıkabileceğini ifade etti.

El-Erian'ın beklentisi piyasa beklentilerinin üzerinde; Bloomberg'in Fed fonlama oranı vadeli kontratlarına dayanan hesaplamalarına göre piyasa Eylül ayında faiz artırımına gidilmesine yüzde 36 ihtimal veriyor.

Bazı uzman görüşleri ise istihdam verisinin hayal kırıklığına uğratacağı yönünde. TD securities, Eurodolar Aralık vadeli kontratlarında bu hafta kar realizasyonuna gitti.

FT