Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu (IMF), G20 ülkelerinin yüzde 2 ek büyüme vaadi için gerekli adımları atmadığı ve uygulamaların Antalya toplantısından bu yana yavaşladığı eleştirisinde bulundu.

IMF, Çin'in Şanghay kentinde 4-5 Eylülde düzenlenecek G20 Toplantısı öncesinde ''Küresel Beklentiler ve Politika Zorlukları'' başlıklı raporunu yayımladı.

Raporda, İngiltere'nin AB'den çıkma kararının (Brexit) ardından finansal piyasalarda yaşanan düşüşün telafi edilmesine rağmen ekonomik büyümenin cılız kalmaya devam ettiği belirtildi.

Zayıflayan üretim ve ticaret hacmi ile çok düşük seviyedeki enflasyon oranlarının 2016'da daha yavaş büyüme hızına neden olabileceği anlatılan raporda, şunlar kaydedildi:

"Tarihin en düşük faiz oranlarına rağmen yatırımlar, talep şartları, yüksek kurumsal borçlanma ve zayıf bilançolar nedeniyle hayal kırıklığı yaratmaya devam ediyor. Zayıf yatırımlar, sönük verimlilik trendi ve demografik faktörlere bağlı olarak halihazırda düşük olan potansiyel büyümeyi daha da aşağı çekiyor."

IMF, 2016 küresel büyüme beklentisini temmuz ayında yüzde 3,2'den yüzde 3,1'e düşürmüştü.

- "Ticaret karşıtı eğilimler artıyor"

Kötümser bir dilin hakim olduğu raporda, ayrıca düşen gelirlerin birçok ülkede küreselleşmeye ve kötüleşen siyasi iklime yönelik endişeleri tetiklediği görüşüne yer verildi. Serbest ticaret karşıtı içe dönük eğilimleri artıran bu gelişmelerin, yeni bir negatif dinamik oluşturma riski teşkil ettiği vurgulandı.

IMF'nin bu uyarıyı yapmasında ABD'de Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump'ın korumacı söylemlerinin yanı sıra Almanya, Fransa ve Avusturya gibi ülkelerin Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı'na karşı çıkmasının etkili olduğu yorumu yapıldı.

Ayrıca, Brexit kararını takip edecek adımların başta Avrupa olmak üzere küresel ekonomiyi etkileyebileceğine işaret edilen raporda, terör atakları ve bulaşıcı hastalıklar gibi ekonomik olmayan risklerin de düşük büyümede önemli rol oynadığı belirtildi.

- "G20 ülkeleri taahhütlerini yerine getirmedi"

IMF raporunda düşük büyümenin önemli bir nedeninin yapısal reformlar ve kamu yatırımlarındaki eksiklik olduğunun altı çizildi.

G20'nin 2018 itibariyle yüzde 2 ek büyüme vaadi için gerekli adımları atmadığı eleştirisine yer verilen raporda,"IMF, OECD ve Dünya Bankası'nın değerlendirmesine göre, uygulama Antalya'dan bu yana yavaşladı. Şimdiye kadar Brisbane Zirvesi'nde verilen taahhütlerin yüzde 55'i ve Antalya Zirvesi'nde verilen taahütlerinin ise yüzde 45'i tam anlamıyla hayata geçirildi" denildi.

G20'nin Avusturalya'nın Brisbane kentindeki zirvesi Kasım 2014 ve Antalya'daki zirvesi Kasım 2015'te düzenlenmişti.

Raporda Türkiye ekonomisine yönelik tek değerlendirme ise "Türkiye'nin güçlü büyüme ivmesi yavaşlamış gibi gözüküyor, son dönemdeki siyasi olaylar görünüme yönelik belirsizliği daha da artırdı" oldu.

AA