Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker, istihdam artışının, nüfus artışının sindirilebilmesi için gereken istihdam büyümesinin iki katına yakın olduğunu söyledi.

Virginia eyaletinin Richmond kentinde yaptığı konuşmada faiz artırımını destekleyen mesajlar veren Lacker, Fed'in yüzde 0,25-0,50 aralığındaki mevcut faiz oranının, referans olarak kullanılan Taylor Kuralı'nın önerdiğinden çok daha düşük olduğunu belirterek, "Geleneksel Taylor Kuralı'na göre Fed'in politika faiz oranı 2. çeyrekte yüzde 3,30 olmalıydı." dedi.

Lacker, hala faiz artırımı taraftarı olduğunu, ancak Eylül FOMC toplantısı öncesinde henüz karar vermediğini söyledi. Lacker, 25 baz puanlık indirimin yeterli olacağını ve faiz artırımı için ne kadar uzun beklenirse risklerin o kadar büyük olacağını belirtti.

Lacker, enflasyon hedefinin artırılması konusunda şüpheci olduğunu belirtti. Lacker, Fed'in noktasal grafiğinin belirsizliği dağıtmakta başarısız olduğunu söyledi. 

Lacker, bugün açıklanan istihdam verisinde yavaşlama beklediğini ancak verinin Ağustos verisinin "makul derecede güçlü olduğunu" söyledi.

Lacker, faiz kurallarının Fed faiz oranının daha yüksek olması gerektiğine işaret ettiğini söylerken, verilerin enflasyonun yüzde 2'ye çıkmasına uygun olduğunu söyledi.

Lacker, Taylor kuralının tavsiye ettiği makul faiz oranlarının neredeyse tümünün sıfırın üzerinde olduğunu, ve faiz oranının "şimdi olduğundan kayda değer biçimde yüksek olması gerektiği" görünümünün bulunduğunu söyledi.

Halihazırda 40 baz puan seviyesindeki federal fonlama oranının doğal faiz oranındaki düşüşü hesaba kattıktan sonra dahi çok düşük olduğunu söyledi.

Lacker, güçlenen istihdam piyasası ve artan enflasyon göz önüne alındığında, Taylor kuralının önerdiği göstergeler tarafından tavsiye edilen faiz oranı ile Fed'in politika faizi arasındaki makasın açılmaya devam edebileceğini söyledi.

Lacker açıklamasında, "Yılın ilk 8 ayında ABD ekonomisi istihdama ortalamada 182 bin kişi ekledi. Bu rakam, çalışan nüfustaki artış hızına ayak uydurabilmek için gereken artışın neredeyse 2 katı. İstihdam artışı önümüzdeki aylarda kayda değer biçimde yavaşlamadıkça, Taylor kuralına göre tavsiye edilen faiz oranı göstergesi yukarı çıkmaya devam edecektir" dedi.

Lacker, enflasyonun da Taylor kuralına göre tavsiye edilen faiz göstergesini artırabileceğini belirtti ve bu yıl gerçekleşen verilerin enflasyonun yüzde 2'ye artacağı yönündeki görüşle uyumlu olduğunu ancak verilerin dikkatlice izlenilmesi gerektiğini söyledi.

Lacker, geçtiğimiz yıl FOMC'de oy kullanma hakkına sahipti ancak bu yıl oy kullanmıyor ve 2018'e kadar oy kullanma hakkı bulunmayacak.