Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak için geldiği Çin'in Hangcou kentinde, ABD Başkanı Obama ile bir araya geldi.

Marriott Otel'de basına kapalı gerçekleşen görüşme, saat 08.10'da başladı. Görüşme, 09:00'da sona erdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, "Güneyimizde bir terör koridoru oluşmasın istiyoruz. DAİŞ'le PKK, YPG ile mücadelede iyi terörist, kötü terörist olmaz." dedi.

Erdoğan,  FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iadesine ilişkin, "Darbe girişimi öncesi bu teröriste karşı hazırlanan dosya gönderilmiştir. 15 Temmuz'dan sonra hazırlanmakta olan dosyalar da yine ABD'den gelen heyete daha sonra teslim edilecektir. Onların da çalışmaları şu anda devam etmektedir. ABD Adalet Bakanlığından bir heyet gelmiştir. Şimdi de bizden yine Adalet Bakanlığından bir heyet aynı şekilde ABD'ye, hatta Adalet Bakanımız ve İçişleri Bakanımız birlikte ABD'ye gidecekler orada da bu çalışmayı birlikte yapacaklardır." dedi.

ABD Başkanı Obama ise, "ABD, Türkiye'ye darbecilerin yargılanmasında destek verecek. Türkiye kuvvetli bir müttefik, biz bu terörizmi yeneceğiz." dedi.

Obama: "Türk halkı sokaklara dökülerek demokrasiye bağlılıklarını gösterdiler. Kuvvetle bu hareketi kınadım o zaman. Erdoğan'la konuştum. Destek olarak ne yapabileceğimizi kendisine sordum. Darbe girişiminin hem sona ermesi hem de soruşturulması sırasında yardım edeceğimizi söyledim. Adalet Bakanlığımız Türk yetkililerle işbirliği yaparak bu hareketleri hayata geçirenlerin adalet karşısına çıkarılması için çalışacağımızı söyledik. Bu son terörist saldırılarında ölenler için taziyelerimi sunuyorum. Terörizmi yeneceğiz. Türkiye kuvvetli bir NATO üyesidir. Türkiye-Suriye sınırında DAEŞ'e bir yenilgi yaşattık bunu devam ettirmeliyiz."

Obama sözlerine şöyle devam etti: "Mültecilerle ilgili toplantılar olacak. Türkiye yalnız başına bu yükü taşımamalıdır. Şimdiye kadar başkanlığım sırasında yarattığımız güçlü dostluğun devamını diliyorum."

Erdoğan şöyle konuştu: "G20 zirvesi buluşmasında 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yaptığımız yüzyüze görüşme ve darbeye karşı destek sebebiyle çok teşekkür ediyorum. Ülkelerimiz arasındaki ilişki özeldir. Bu ilişki güçlenerek devam etmektedir. Bölgemizdeki terör eylemleriyle darbe girişiminin arka arkaya gelmesi çok çok manidar."

Erdoğan:"DAİŞ'le mücadelemiz, PKK/PYD gibi terör örgütleriyle mücadelemiz kararlı bir şekilde sürmektedir. Temennimiz, güneyimizde bir terör koridoru oluşmasın. Bunun için koalisyon güçleriyle birlikte Türkiye dayanışma içerisindedir."

HT