Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de Ağustos ayı tarım dışı istihdamın düşük gelmesi ve Fed faiz artış beklentilerinin azalmasıyla gelişmekte olan ülke Borsaları bir ayın en iyi iki günlük artışına ilerledi, para birimleri ralli yaptı.

Hong Kong'ta Hang Seng Endeksi 8 ayın zirvesine yükselerek Asya borsalarındaki ralliye, Güney Kore wonu para birimlerindeki artışa öncülük etti.

Gelişen piyasalar geçen hafta Fed Başkanı Janet Yellen'in iyi istihdam verisinin faiz artışını destekleyeceği açıklamasıyla gerilemişti. ABD'de tarım dışı istihdam 151 bin artarak 180 bin olan beklentinin altında kaldı. İstihdam verisinin ardından bu ay veya Kasım ayı için faiz artış beklentileri azalmış durumda.

BORSALAR VE PARA BİRİMLERİ

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi %1 yükseldi. Endeksteki 10 sanayi grubu da değerlendi.

Hang Seng endeksi %1.5, Tayvan'da Taiex Endeksi %1.2, Güney Kore'de Kospi Endeksi %0.9, Jakarta Bileşik Endeksi %0.7 yükseldi. Tayland'da SET Endeksi ise %1.4 gerileyerek Haziran'dan beri en büyük düşüşe ilerledi.

Cuma günü %0.3 artan MSCI Gelişen Piyasa Kurları Endeksi bugün de %0.3 yükseldi. Won dolar karşısında %0.9, Tayvan doları %0.5 değerlendi. Rand ve ringitin her biri %0.4'er oranda, Endonezya rupisi ve Meksika peso'su %0.3'er oranda değer kazandı. Tayland bahtı ise %0.2 geriledi.