Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Avro Bölgesi’nde perakende satışlar temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 1,1 ve Avrupa Birliğinde (AB) de yüzde 1 arttı.

Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) yayımladığı verilere göre, temmuz ayında mevsimsellikten arındırılmış perakende satışlar 19 üyeli Avro Bölgesi’nde haziran ayına kıyasla yüzde 1,1 arttı. Perakende satışlar, geçen yılın temmuz ayına kıyasla ise yüzde 2,9 yükseldi.

Tek Para Birliğinde perakende satışların temmuzda önceki aya kıyasla yüzde 0,4, geçen yılın aynı ayına kıyasla da yüzde 1,9 artması bekleniyordu.

Veriler ayrıca, 28 üyeli Avrupa Birliğinde (AB) perakende satışların temmuz ayında önceki aya oranla yüzde 1, önceki yılın aynı ayına kıyasla da yüzde 3,5 yükseldiğini ortaya koydu.

Avro Bölgesi’nde ve AB’de perakende satışların aylık bazda artmasında otomotiv yakıtı satışı, gıda, içki ve tütün ürünleri ve gıda dışı ürün satışlarının artması etkili oldu.

Verinin mevcut olduğu ülkeler arasında, aylık bazda perakende satışında en yüksek artış görülen ülke yüzde 2,3’le Lüksemburg olurken, en fazla azalış görülen ülke yüzde 1,1’le Slovakya oldu.

Bu yılın temmuz ayı ile geçen yılının temmuz ayı kıyaslandığında ise Avro Bölgesinde ve AB’de perakende satışlardaki artışa en fazla katkı sırasıyla gıda dışı ürünler, otomotiv yakıtı ve gıda, içki ve tütün ürünlerinden geldi.

Perakende satışlarında söz konusu dönemde en fazla artış görülen ülke yüzde 13,5’le Romanya oldu. Bu dönemde perakende satışlarında azalış görülen ülkeler ise yüzde 2,7 ile Malta, yüzde 1,8’le Belçika, yüzde 0,8’le Danimarka ve yüzde 0,6 ile de Slovakya olarak belirlendi.