Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda soruları cevapladı. Çelik, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadele kapsamında KHK ile 733 kişinin Bakanlıktan ihraç edildiğini belirterek, "458 kişi de şu anda açığa alınmış bulunmakta. İnceleme devam ediyor." dedi. Örgütün yapılanmasının çok sinsi olduğuna işaret eden Çelik, "Hiç beklemediniz bir yerde, beklemediğiniz imamları olabilir." ifadelerini kullandı.

Çelik, gıda fiyatlarının enflasyona etkisinin de görüşüldüğü Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi çalışmalarına ilişkin, "Önümüzdeki perşembe günü Bakanlar düzeyinde bir toplantı gerçekleştirmeyi düşünüyoruz." dedi.

- "Et kalitesiyle ilgili sınıflandırma yapacağız"

Kaliteli et tartışmasının hatırlatılması üzerine Çelik, Türkiye'deki besi hayvanların ithal olduğunu söyledi. Et kalitesiyle ilgili sınıflandırma yapacaklarını belirten Çelik, "Bakanlık olarak o çalışmayı yapıyoruz. Vatandaş, hangi eti aldığını bilecek. Yani hem hayvanın bünyesindeki ette farklılık var, hayvanlar arasındaki ette farklılık var. Bu sınıflandırmayı yapıp, ona göre piyasaya arz edeceğiz. Onun da son aşamasına gelmiş bulunuyoruz. Onun için İstanbul'a gelecek et ile Anadolu'daki et arasında bir farklılık var, değerlendirmesi kesinlikle doğru değil." ifadesini kullandı.

- "Tarla ile pazar fiyatı arasındaki fark rahatsız edici"

Gıda fiyatlarındaki iniş ve çıkışların mevsimsel etkilerden kaynaklandığını belirten Çelik, "Yaşadığımız süreç itibarıyla (fiyatların) düşük seyretmesi doğal. Sonbahar, kışa doğru girerken farklılık arz ediyor." dedi.

Ürünün merkezden veya tarladan çıkış ile pazar fiyatı arasındaki farkın rahatsız edici durumda olduğunu dile getiren Çelik, şöyle devam etti:

"Burada 50 kuruşa çıkan bir ürün pazarda 2 liraya satılıyorsa, çilesini çeken insanın elde edemediği karı kimler ranta dönüştürüyor? İşi üreten, çileyi çeken, maliyetle bedel ödeyenin almadığı bir karı, aracıların aldığı bir piyasa, serbest piyasa olamaz. Tarım Bakanlığı olarak bu noktada müdahaleden yanayız. Bir ürünün pazara girişteki uğrayacağı yerler bellidir. O alanlardaki kar marjlarının, mutlaka genel anlamda sınırlanmasında gereklilik olduğuna inancı içerisindeyim. Bu serbest piyasaya müdahale değil. Kamuyu ilgilendiren, vatandaşın sofrasıyla bağdaştırılacak bu konuda 79 milyonu dikkate almadan, birilerinin keyfi uygulamalarını serbest piyasa şemsiyesi altına koymanın doğru olmayacağı inancı içindeyiz."

Gıda fiyatlarının enflasyona etkisinin de görüşüldüğü Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi kurulduğunu anımsatan Çelik, bu çerçevede belirli periyotlarda değerlendirme toplantılarının yapıldığına dikkati çekti. Bakan Çelik, "Büyük ihtimal önümüzdeki perşembe günü de Bakanlar düzeyinde toplantı gerçekleştirmeyi düşünüyoruz." dedi.

- Enflasyon sepetine düzenleme talebi

Enflasyon hesaplamasında mevsimsel etkilerin göz önünde bulundurulması gerektiğine işaret eden Çelik, "Mevsimsel olarak halkın çok tüketmediği bir ürünün sepette olması gıda enflasyonu çokça gündeme getiriyor. Biz bu teklifi de Tarım Bakanlığı olarak getireceğiz. Yani bu ürünlerin mevsimsel olarak ele alınması ve gıda sepetinin buna göre düzenlemesi halinde hiç hak etmediğimiz bu eleştirilerden de kurtulacağımız inancı içerisindeyiz. Bu alanda sağlıklı bir çalışma var." diye konuştu.