Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Maliye Bakanı Naci Ağbal İstanbul Finans Zirvesi'nde konuşma yaptı.

Merkez Bankası'na ilişkin olarak değerlendirme yapan Ağbal, bankanın sadeleşme adımlarını dikkatle attığını söyledi.

Merkez Bankası'nın araç ve kurumsal bağımsızlığı olduğunu söyleyen Ağbal, "Merkez Bankası kendi değerlendirmesini yapacak, bir süredir sadeleşme adımlarını dikkatle atıyor...Türkiye'nin ekonomi politikasında ihtiyatlı ve rasyonel bir duruş sergilemesi lazım, Merkez Bankası işini biliyor. Bize düşen görev, kamu maliyesinde sıkı duruşa ve yapısal reformlara devam etmek...Biz de mali disiplinden vazgeçmiyoruz" dedi.

"BÜYÜME %4.5'İN ALTINDA KALABİLİR"

Ağbal, ikinci çeyrek büyümesine ilişkin, "2016 yılı ilk çeyrekte yüzde 4,8 büyümüştük. İkinci çeyrekte öncü göstergeler bunun bir miktar daha ılımlı hale geldiğini gösteriyor. İkinci yarı 15 Temmuz darbe girişiminin olduğu ve global kırılganlıkların da devam ettiği bir süreç. Hükümet olarak yılın ikinci yarısında da ekonomik büyümenin yukarı yönlü olması noktasında hem tüketim hem de yatırım tarafında önemli düzenlemelere imza atıyoruz. 2016 yılı için büyüme hedefimiz yüzde 4,5 idi. Yıl içinde meydana gelen gelişmeler nedeniyle büyüme oranının bunun bir miktar altında kalacağını düşünüyoruz." diye konuştu.

Bakan, Diyarbakır'da açıklanan teşvik paketinin ise bütçeyi önemli ölçüde bozmayacağını belirterek, "Bu yapmış olduğumuz açıklamaların her birisinin ilgili bütçelerinde karşılıkları vardır. Bütçemizin üzerindeki etkisinin yönetilebilir bir etkidir. Bütçemizi önemli ölçüde bozacak bir durum yok." dedi.

"TÜRKİYE'NİN EKONOMİK TEMELLERİ SAĞLAM"

Ağbal, 15 Temmuz'daki darbe girişiminden 4 gün sonra Meclis'in normal gündemiyle çalışmaya başladığını ve Türkiye’de ekonomiyi yapısal olarak dönüştürecek önemli yasal düzenlemelerin bir bir Meclis'ten geçtiğini belirterek, "Düşünün ki bir ülkede bir darbe olmuş ama hükümet ve parlamento süratle normal gündemine dönmüş. 2016 yılına ilişkin Türkiye ekonomisini olumsuz etkileyecek herhangi bir genel görünüm yok. Türkiye'nin ekonomik temelleri sağlam. Güçlü bir bankacılık sistemi ve güçlü bir kamu mali maliyesi sistemi var. Ekonomide çarklar dönüyor. Yatırım ve üretim tarafı işliyor. Ama büyümenin sadece tüketim değil yatırım ve ihracat tarafını da güçlendirmemiz lazım. İnşallah Meclis açılır açılmaz yatırım ve ihracat tarafında önemli vergisel teşvik düzenlemelerini hayata geçireceğiz." ifadelerini kullandı.

FED BEKLENTİSİ

Maliye Bakanı Naci Ağbal, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımına ilişkin, "2015'in sonunda bir faiz artırım kararı geldi ama sonrasında global finansal piyasalarda yaşanan belirsizliklerin ardından gerçekten faiz artırımı konusu ciddi bir bulmacaya dönüşmüş durumda" dedi.

Ağbal, ABD'nin nispi olarak büyüme bakımından daha iyi gittiğini, AB'de son dönemde bir iyileşme görülse de beklenen ölçüde olmadığını, Çin'in dönüşüm yaşadığını, ancak dönüşümün sadece bu ülkeyi değil, herkesi ilgilendirdiğini vurgulayarak, Çin'de meydana gelen her olayın dünya ekonomisi için önemli belirsizlikleri içerdiğini veya ekonomik beklentileri iyileştirdiğini dile getirdi.

Herkesin Fed'in faiz kararlarına odaklandığına dikkati çeken Ağbal, "Fed ne zaman faiz artıracak?' diye bir tartışmanın içinden çıkamıyoruz. 2015'in sonunda bir faiz artırım kararı geldi ama sonrasında global finansal piyasalarda yaşanan belirsizliklerin ardından gerçekten faiz artırımı konusu ciddi bir bulmacaya dönüşmüş durumda. ABD'de çıkan veriler bir faiz artışına işaret ediyor. Global kırılganlıkların devam etmiş olması da bu faiz artışı meselesinin önünde ciddi bir konu" dedi.

Ağbal, genel anlamda jeopolitik riskler yanında Fed'in faiz artırım süreci, Çin ekonomisinde dengelenme, Brexit'in etkileri, ABD'deki seçimin, gelecek dönemde global ekonomik gelişmeleri etkileyecek faktörler arasında olduğunu anlattı.

Vergi borcu yapılandırmalarına ilişkin bir soru üzerine Ağbal, şunları kaydetti:

"31 Ekim'e kadar başvuruları alacağız. Vergi borcu olanlara diyoruz ki 'Ekim sonuna kadar da beklemeyin. En kısa sürede vergi dairesine gelin. Peşin ödeme çok avantajlı. Peşin ödeme halinde ana paranın dışında ödeyeceğiniz faiz miktarı neredeyse yok mertebesinde. Vatandaşlarımızdan özellikle rica ediyorum; vergi dairelerine gittiklerinde memura 'Ben borcumu peşin ödemek istiyorum.' desinler. Bir de 'Taksitle ödersem kaç lira olur?' diye sorsunlar ve yan yana koysunlar. Görecekler ki peşin ödeme halinde çok cazip ödeme koşulları var."