Advertisement
HABERLER ABONE OL

Başbakan Yardımcısı Canikli, toplantı öncesinde yaptığı açıklamada "kredi kartında hangi sektörde taksitleri genişleteceğimizi bugünkü toplantıda konuşacağız" ifadelerini kullandı. 

Başbakan Yardımcısı Nurettim Canikli, Bankalar Birliği toplantısında gerçekleştirdiği konuşmasında, “15 Temmuz bankacılık sektörü için öenmli bir stres testiydi, 15 Temmuz'dan sonra bankacılığa yabancı ilgisi arttı” dedi.

“Finans araçlarını etkin şekilde büyüme yönünde kulanmalıyız” diyen Canikli, katılım bankacılığının payının 2023 yılında yüzde 15'e ulaştırılması gerektiğini belirtti.

"BORÇLARIN DÖNDÜRÜLMESİNDE BİR SIKINTI YOK"

Canikli, “Sermaye yeterlilik oranının yüksek seviyesini korumamız gerekiyor” dedi. Başbakan Yardımcısı Canikli, karlılığın düşürülerek faizini düşürülmesinin rasyonel olmadığını ifade etti.

Canikli, “Bankacılık karları sektör tarafınan sermaye olarak ekonomiye döndürülüyor” dedi. Bankacılık dış borç oranının, borçların döndürülmesi konusunda sıkıntı yaratmayacağını belirten Başbakan Yardımcısı, tüketici ve bireysel kredilerin reel olarak düştüğünün altını çizdi.

Canikli, 15 Temmuz'dan sonra 11 milyar dolar Dövizin TL'ye dönüştürüldüğünü, bunu bir kahramanlık olduğunu söyledi. Bankacılık sektörünün kayyum atanan şirketler açısından risk taşıdığını belirten Canikli, “kayyumluk mekanizmasının TMSF'ye devriyle bankacılığın muhattabı TMSF olacaktır” dedi. TMSF 'nin devreye girmesiyle bankacılık sektörünün riskinin azalacağını belirten Canikli, “TMSF'ye verilken geçici yetkidir. Ceza soruşturması tamamlanana kadar kullanılacaktır” dedi. Şirket bünyesinde olmayan varlıklara kayyum atamasının da TMSF tarafından yapılacağının altını çizen Başbakan Yardımcısı, “Türkiye'de faiz oranları çok yüksetir, reel olarak da çok yüksek” dedi. Faizlerde düşüş trendinin başladığını belirten Canikli, bu trendin kalıcı olacağını belirtti. “Önümüzdeki günlerde mevduat faizine odaklanmamız gerekiyor” diyen Canikli, mevduat faizi düşürülmeden kredi faizlerinde anlamlı bir düşüşün zor göründüğünü vurguladı.

"OTOMATİK BES İLE FONLARIN BİR KISMI BANKACILIK SEKTÖRÜNE AKTARILACAK"

Mevduat faizindeki aşırı rekabetle ortaya çıkan yarışın frenlenmesi gerektiğini belirten Canikli, otomatik BES ile birlikte ortaya çıkacak kaynağın bir kısmının bankacılık sektörüne aktarılacağını belirtti. Canikli, “Varlık fonu ile bankacılık sektörünün kullanabileceği kaynak artacaktır” dedi.

Cari açıktaki düşüş trendinin süreceğini belirten Canikli, “faizleri piyasa mekanizmaları içerisinde düşürmek zorundayız” dedi. Canikli, “bireysel kredi byümesindeki trend, bu alanda politika üretme alanı tanıyor” dedi.

HT