Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

"Philippine Daily Inquirer" gazetesinde yer alan habere göre, Duterte yayımladığı açıklamada medyayı kendisine insan hakları konusunda "ders" veren Obama'ya tepki için sarf ettiği sözleri çarpıtmakla suçladı.

Duterte, "Yorumlarımın, ABD Başkanı'na kişisel bir saldırı olarak algılanmış olmasından üzüntü duyuyorum." ifadelerini kullandı.

Obama ve Duterte'nin, Vietnam'ın başkenti Laos'da düzenlenen Güneydoğu Asya Ülkeler Birliği (ASEAN) Zirvesi çerçevesinde bir araya gelmeleri bekleniyordu.

Duterte, bir gazetecinin Obama ile görüşmesi sırasında uyuşturucu ile mücadele konusundaki eleştirilerine nasıl cevap vereceğini sorması üzerine sert sözlerle ABD ve Obama'yı eleştirmiş, kimsenin kendisine uyuşturucuyla mücadele konusunda hesap soramayacağını dile getirmişti.

Görüşme, Duterte'nin Obama hakkında yaptığı açıklamanın ardından iptal edilmiş, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price da “Başkan Obama, Filipinler Devlet Başkanı Duterte ile bugün (salı) görüşmeyecek. Bu görüşme yerine, Başkan, Kore Cumhuriyeti Devlet Başkanı Park ile bir araya gelecek." ifadesini kullanmıştı.

Obama ise gazetecilerin Duterte'nin sarf ettiği sözlerin hatırlatılması üzerine"Açıktır ki kendileri (Duterte) çok renkli bir kişiliğe sahip. Çalışma arkadaşlarıma, Fililipinler'deki mevkidaşlarıyla görüşerek, yapıcı ve verimli bir görüşme için doğru zaman olup olmadığını tespit etmelerini istedim." ifadelerini kullanmıştı.

AA