Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Modern perakendenin çatı kuruluşu Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu’nun (TAMPF) hükümete sunmak üzere hazırladığı raporun detayları ortaya çıktı. Ekonomiyi canlandırma önerilerini paylaşacak sektör, yatırımı sürdürmek için yük gördüğü uygulamalara alternatif projeler de hazırladı.

TAMPF üyelerinden Kategori Mağazacılığı Derneği’nin (KMD) yönetim kadrosu önceki akşam bir araya geldi ve Başkan Alp Önder Özpamukçu raporun 3 önemli maddesini paylaştı. Özpamukçu, “Giyimden gıdaya, mobilyadan hobiye perakendenin her alanını içeren bir rapor hazırlıyoruz. Eylül sonunda hükümete sunacağız. Şirketlerin üzerinde rasyonel olmayan yükler var” dedi.

Bazı alanlarda KDV indirimi talep edeceklerini kaydeden Özpamukçu, “2008 krizinde mobilyada KDV geçici olarak yüzde 8’e inmişti. Benzer bir planla tüketim canlandırılabilir.

Asgari ücretteki devlet desteğinin 2017 yılı boyunca da sürmesini istiyoruz. Ayrıca yeni nesil yazarkasa yerine ‘e-fiş’ uygulamasına geçelim diyoruz. Bizler de yatırıma devam edeceğiz” diye konuştu.

‘MALİYETİ 250 MİLYON DOLAR’

KMD Başkanvekili Mehmet Nane de 2018’e kadar ertelenen yeni nesil yazarkasaya geçişin modern perakendeye 250 milyon dolarlık maliyeti olacağını ifade ederek, “En az 250 bin yazarkasa değişecek. Sistem çok işlevsel de değil. Onun yerine tıpkı ‘e-fatura’ gibi ‘e-fiş’ olmalı. 10 milyon dolarlık bir entegrasyonla e-faturanın devamı olarak e-fiş uygulanabilir” dedi.

‘% 5’İN ALTINDA BÜYÜME BİZİ ZORLUYOR’

Kredi faiz oranlarına ve kredi kartı taksitlerine getirilecek yeni düzenlemelerin perakendede olumlu etkileri olacağının altını çizen Alp Önder Özpamukçu, “Perakende sektörü, üretilen malın satılabilmesi ve üretimin devamı için önemli. Diğer taraftan, Türkiye’de büyümenin yüzde 5’in altına indiği haller bizim için zor haller” dedi.

15 Temmuz darbe girişimini 1-2 günde atlatabilmenin Türkiye’nin gücünü yeniden gösterdiğini kaydeden Özpamukçu, “Temmuz, ağustosta zorlandık fakat eylülde toparlanma öngörüyoruz. Buradan hızlı bir çıkış bekliyoruz” diye konuştu.

İSTİHDAM GARANTİLİ EĞİTİM

KMD Genel Sekreteri Füsun Tavus da 11 Ekim’de Perakende Teknolojileri Sempozyumu düzenleneceğini belirtti. 65 milyar dolarlık ciro yaratan KMD üyelerinin perakende yatırımlarını sürdürürken verimlilik açısından teknolojiye odaklandığını kaydeden Tavus, istihdamın da bir diğer odak noktası olduğunu söyledi.

Tavus, “İŞPER isimli bir kariyer sitesi açıyoruz. Eğittiğimiz insan kaynağını üyelerimizin şirketlerine bu site vasıtasıyla yerleştireceğiz. Başka bir deyişle, istihdam garantili eğitim programı hazırladık” dedi.

‘KRİZLERDE LİKİT KALMAK ÖNEMLİ’

Perakende sektörünün yatırıma devam edeceğini, ancak maliyetin kontrol altında tutulmasının önemli olduğunu belirten Mehmet Nane, “Hatta maliyet düşmeli; çünkü, kriz ortamlarında likit kalmak önemlidir” görüşünü aktardı.

PERAKENDECİ 3 TALEBİNİ SUNACAK

1- Tüketimde durgunluğun aşılması için bazı harcama kalemlerinde KDV indirimi yapılsın.

2 - Asgari ücrette 2016 boyunca devam edecek devlet desteği 2017 yılında da sürdürülsün.

3 - Yeni nesil yazarkasa yerine e-faturanın devamı olarak daha az maliyetle e-fiş uygulamasına geçilsin.