Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Küresel piyasalar yarın açıklanacak Avrupa Merkez Bankası (AMB) kararları öncesinde dalgalı bir seyir izlerken bu akşam ABD'de yayımlanacak Bej Kitap Raporu'nun takip edileceği belirtiliyor.

ABD'de dün başkan adayı Donald Trump'ın, ABD Merkez Bankasının (Fed) "yapay bir ekonomi" yarattığını belirterek, "Faiz oranlarını düşük tutuyorlar çünkü her şeyin çökmesini istemiyorlar" ifadesini kullanması dikkati çekerken, açıklanan veriler arasında ISM İmalat Dışı Endeksin sert düşüşü dolar varlıkları negatif etkiledi. ISM İmalat Dışı Endeksi ağustosta 51,4'e gerileyerek Şubat 2010'dan bu yana en düşük seviyesini kaydetti.

ISM verisinin ardından dolar düşüşe geçerken, pay piyasaları sınırlı da olsa yükseldi. Uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs ise yayımladığı raporda Fed'in eylül ayında faiz artırma olasılığını yüzde 55 olarak gördüklerini kaydetti. Bu gelişmelerle dün dolar endeksi yüzde 1'in üzerinde değer kaybederek 94,8'e gerilerken, Dow Jones endeksi yüzde 0,25, S&P 500 endeksi yüzde 0,30 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,50 değer kazandı.

Analistler, bu akşam açıklanacak Fed'in Bej Kitap Raporu ve Fed üyelerinin açıklamalarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ve yarınki AMB toplantısından çıkacak kararların bekleneceğini ifade ediyor.

Avrupa tarafında, AMB öncesinde dün açıklanan verilerin ardından avronun dolar karşısında yaklaşık son 3 ayın en hızlı günlük yükselişini kaydetmesi dikkati çekti. Avro Bölgesinde açıklanan 2'nci çeyrek büyüme verisi yıllık yüzde 1,6 ile beklentileri karşıladı. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,14 yükselirken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,24 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,78 değer kaybetti. Yüzde 0,96 artışla 1,1264'e kadar çıkan avro/dolar paritesi ise bugün 1,1250 seviyelerinde dengelendi.

Asya'da bugün değerlenen yenin etkisiyle Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,6 değer kaybetti, Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise yüzde 0,4 yükseldi.

Yurt içinde, ABD verilerinin ardından Dolar/TL yüzde 0,8 değer kaybederek yaklaşık 3 haftanın en düşük seviyesi olan 2,9213'e gerilerken, BIST 100 endeksi 78.000 puanın üzerini test etmesinin ardından günü yüzde 0,26 artışla 77.995 puandan tamamladı. Analistler, piyasaların merkez bankalarına odaklı seyrinin devam ettiğini belirterek, yarınki AMB kararları öncesinde teşvik beklentilerinin piyasaları destekleyebileceğini ifade ediyor. Fed üyelerinin açıklamaları ve Bej Kitap Raporu'nda Fed'in eylül toplantısı kararlarına ilişkin ipuçlarının aranacağını kaydeden analistler, BIST 100 endeksinin 77.500 puan üzerinde kalması durumunda teknik açıdan iyimserliğin artarak devam edebileceğini tahmin ediyor.