Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

ABD'de dün Ağustos ayı ISM Hizmet Endeksi verisinin Şubat 2010 yılından beri en düşük seviyeye gerilediğini gösteren veri, yurtiçinde enflasyondaki düşüş ve Fed'in bu ay faiz artırmayacağına dair beklentilerin etkisiyle kurdaki düşüş devam etti.

Fed'in 20-21 Eylül tarihli toplantısında faiz artırım beklentisi %36'dan %24'e geriledi. Aralık ayı için ise beklenti %60'dan %52'ye indi. Öte yandan San Francisco Fed Başkanı John Williams, dünkü açıklamasında ekonominin iyi durumda olduğunu ve Eylül ayında faiz artırımına gidilme ihtimalinin her toplantı gibi 'canlı' olduğunu belirtti.

Piyasalarda dün TCMB'nin attığı adımlar da destekleyici oldu. Merkez Bankası Türk lirası zorunlu karşılık oranları tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirirken Rezerv Opsiyonu Mekanizması kapsamında Döviz imkanının ikinci, üçüncü ve dördüncü dilimleri ile altın imkanının ilk üç diliminde katsayıları 0,1 puan artırdı.

Banka bu değişikliklerle finansal sisteme yaklaşık 1,2 milyar Türk lirası ve 670 milyon dolar ilave likidite sağlanacağını bildirildi.

PİYASALARDA ÖNE ÇIKANLAR

Dolar/TL güne 2,9220'den başlamasının ardından bugün 2.9212'ye kadar inerek 3 haftanın en düşük seviyesini test etti. BIST 100 endeksi ise güne yüzde 0,28 yükselişle 78.210,75 puandan başladı.

Bugün yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda kritik bir veri akışı bulunmazken akşam saatlerinde Kansas City Fed Başkanı Esther George ve Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker'in konuşma yapması bekleniyor. Fed yetkililerinin açıklamaları Fed toplantısı öncesi faiz artışı sinyali açısından yol gösterici olabilir. Uzmanlar gelebilecek şahin tonda açıklamaların kurun hareketinde etkili olabileceğini belirtiyor.

Piyasalarda yarınki Avrupa Merkez Bankası toplantısı da önemli olacak.