Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin başarısız olmasını iyi bulduğunu ve insanların sokağa çıkmasının doğru olduğunu söyledi.

Merkel, Federal Meclis'te bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, AB'nin dış sınırlarının korunmasının geçen yıldan daha iyi durumda olduğunu belirtti. Merkel, bu konuda Avrupa Birliği (AB) Sınır Koruma Teşkilatı Frontex’in yeniden yapılandırıldığını, NATO'nun Ege Denizi’nde görev yaptığını ve AB ile Türkiye arasında bir anlaşma yapıldığını anımsattı.

Muhalefetin eleştirilerine karşı hükümetin Türkiye politikasını savunan Merkel, insan haklarının ihlal edilmesi durumunda bunu ifade ettiklerini ve Türkiye'de darbe girişimi olduğunda bunu da kınadıklarını dile getirdi. Merkel, "Türkiye'de bir askeri darbe başarısız oluyorsa, bunun başarısız olmasının iyi olduğunu ve insanların sokağa çıkmasının doğru olduğunu söyleriz" dedi.

AB'nin deniz sınırlarının korunması konusunda komşu ülke ile görüşülmesi gerektiğini ifade eden Merkel, "AB-Türkiye anlaşması iki tarafın çıkarına. Bu (anlaşma) kendi ülkesinin yakınında kalan çok sayıda sığınmacı için de iyi." değerlendirmesinde bulundu.

Söz konusu anlaşma yapıldıktan sonra Ege Denizi'nde neredeyse hiçbir sığınmacının hayatını kaybetmediğini, bir yıl önce ise yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiğine işaret eden Merkel, "Bundan dolayı Türkiye ile yapılan anlaşma, başka bu tür anlaşmalar için bir modeldir." diye konuştu.

Merkel, Mısır, Libya, Tunus ve gerekli görüldüğünde başka ülkelerle de benzer anlaşmaların yapılmasını istedi.

Sığınmacılar konusunda AB ülkeleri arasında dayanışmanın istenilen düzeyde olmadığını ifade eden Merkel, bu konuda çalışmayı sürdüreceklerini söyledi.

Almanya'da hükümetin birçok alanda başarı sağladığını ileri süren Merkel, ancak sığınmacıların entegrasyonu konusunda yapılacak daha çok şeyin olduğunu ifade etti.

Almanya'da ekonominin güçlü ve toplumsal birlikteliğin iyi olduğunu vurgulayan Merkel, "Tüm sevdiklerimiz ve değer verdiklerimiz ile Almanya, Almanya kalacaktır." sözlerine yer verdi.

AA