Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Fed'in faiz artışını öteleyeceği beklentileriyle son günlerde değer kaybeden dolar, bugünkü Avrupa Merkez Bankası (AMB) kararının ardından 2.94'ün altındaki seyrini sürdürdü.

Dün 2,9213 ile yaklaşık 3 haftanın en düşük seviyesini test eden kur yeni günde 2.94'ün altında işlem görüyor.

BEJ KİTAP RAPORU

Fed'in 12 bölgesel şubesinden gelen verilerle hazırlanan Bej Kitap raporu yayınlandı. Rapora göre ülke ekonomisinin "sınırlı" büyümeyi sürdürdüğünü ancak ABD başkanlık seçimlerinin yarattığı belirsizliğin özel sektörü olumsuz etkileyebileceğini bildirdi. Yine aynı raporda genel fiyat artışının ise sınırlı kaldığına dikkat çekildi.



ABD'de düşük gelen tarım dışı istihdam verisi ve ISM hizmet verisinin ardından genel beklenti bu ay faiz artışı olmayacağı yönünde. Fed'in faiz toplantısı 20-21 Eylül'de gerçekleşecek.

AVRUPA MERKEZ BANKASI FAİZİ DEĞİŞTİRMEDİ

Avrupa Merkez Bankası, Eylül ayı toplantısında beklendiği gibi faiz oranlarını değiştirmedi. Banka aylık 80 milyar euro olan varlık alım programında da değişiklik yapmadı.

Ak Yatırım yolladığı bir notta "AMB Başkanı Draghi “güvercin” konuşarak Euro hafif negatif, hisse senetleri hafif pozitif etki yapabilir. Ancak 1,1140 üzerinde kalındığı sürece Euro/Dolar paritesinde yukarı istek devam edebilir" değerlendirmesini yaptı.



SANAYİ ÜRETİMİ TEMMUZ'DA SERT DÜŞTÜ

Bugün yurtiçinde Temmuz sanayi üretimi verisi açıklandı. Sanayi üretimi beklentilerden oldukça üzerinde düştü. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre % 4,9, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise temmuzda hazirana göre % 7 azaldı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 15 Temmuz darbe girişimi gibi olumsuz gelişmeler düşünüldüğünde sanayi üretimindeki düşüşün normal olduğunu belirterek, "Bunun ağustos ayından itibaren toparlanacağını söyleyebilirim." dedi.