Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin elinde tahvil alım programını genişletmek başka bir seçenek olmayabilir. Bunu nasıl gerçekleştireceği net olmaktan çok uzak.

AMB Başkanı, Perşembe günü açıklanacak Euro Bölgesi para politikası kararlarının ardından basın toplantısı düzenleyecek. Acil bir şekilde somut bir adımın atılmaması durumunda ise Draghi, büyümeyi rayında tutabilmek için bundan sonra ne zaman ve ne yapacağına ilişkin sorularla karşı karşıya kalacak.

Avrupa ekonomisindeki iyileşmenin kırılgan yapısını işaret eden verilerin ardından, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin çoğunluğu ABD'nin parasal genişleme programını artıracağını öngörüyor. Bununla birlikte politika yapıcıların öncelikle bunun, Euro Bölgesi'ndeki tahvil arzını yutan 1.7 trilyon euroluk (1.9 trilyon dolar) programın yeniden tasarlanmasını gerektirip gerektirmediği konusunda bir karara varmalı.

Cenevre'de Pictet & Cie ekonomisti Frederick Ducrozet, Soru AMB'nin genişlemeye gidip gitmeyeceğiyle ilgili değil. Soru daha çok, diziyi ek önemlerin etkisini azami seviyeye çıkarak şekilde doğru ayarlamak” dedi.

Merkez bankası TSİ 14:45'te politika kararını açıklayacak. Başkan Draghi, açıklamadan 45 dakika sonra basın toplantısı düzenleyecek. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerden azı faizlerde değişiklik beklerken, katılımcıların yaklaşık yarısı bankanın bir şekilde adım atacağını düşünüyor.