Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de haftalık işsizlik başvuruları 259 bin ile 265 bin seviyesindeki beklentilerin altında gerçekleşti.

ABD'de işsizlik başvuruları 7 haftanın en düşüğüne gerilerken, veri ABD'de işverenlerin çalışanlarını işten çıkarmakta iştahsız olduklarına işaret etti.

İşsizlik başvuruları 3 Eylül'de sona eren haftada 4 bin gerileyerek 259 bine düştü. Bloomberg'in derlediği ankete katılan ekonomistlerin beklentisi 265 bin seviyesindeydi.

İşsizlik oranı yüzde 5'in altında tutunurken, mevcut iş pozisyonları da Temmuz'da rekor yüksek seviyeye ulaştı. Verilere göre, işverenler mevcut çalışanlarını işte tutma ve yeni çalışanları çekmeye çalışıyor. 40 senenin düşüğünde seyreden işsizlik başvuruları ücretlerde bir artışa işaret ediyor olabilir ve bu beklenti 2016 bitmeden faiz artırmak isteyen Fed yetkililerini cesaretlendirebilir.

Bloomberg'in anketinde beklentiler 255 bin ila 275 bin arasında değişiyordu. Geçtiğimiz haftanın verisinde herhangi bir revizyona gidilmedi ve 263 bin seviyesinde bırakıldı.

ABD Çalışma Bakanlığı'na göre, geçtiğimiz hafta tahmin edilen 5 eyalet ve Porto Riko verilerinde herhangi bir yanlışlık bulunmuyor.

İşsizlik başvurularında genelde haftalık veriye göre daha az dalgalanma gösteren, 4 haftalık verilerin ortalaması bir önceki hafta 263 bin den 261 bin 250'ye geriledi. İşsizlik maaşı başvuruları 79. hafta üst üste 300 binin altında kaldı. İşsizlik maaşı başvurularının yakaladığı bu seri 1970'ten bu yana en uzun seri olma özelliğini taşıyor. 300 bin seviyesinin altı ekonomistler tarafından sağlıklı bir işgücü piyasasına işaret ediyor.

İşsizlik gelirlerinden faydalanmaya devam eden kişi sayısı 27 Ağustos'ta sona eren haftada 7 bin artışla 2.14 milyon kişiye yükseldi.