Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, yatırımcıların Avrupa ve Japonya'daki gidilebilecek ek parasal genişleme beklentilerini değerlendirmesiyle bir ayın en sert düşüşünü gerçekleştirdi. Bölgesel tahviller küresel tahvil satış dalgasına katıldı. Güney Kore hisseleri, Kuzey Kore'de nükleer silah testi yapıldığı haberleri ardından won ile birlikte değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi'nde Apple Inc.'in Haziran'dan beri en sert düşüşünü gerçekleştirmesi ardından teknoloji hisseleri en fazla değer kaybeden sektör oldu. Güney Kore Kospi Endeksi, iki ayın en sert kaybını verdi. Euro, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) ekonomik teşviğe vurgu yapmaması ardından iki haftanın zirvesine tırmandı. Ham petrol, ABD stoklarının beklenmedik bir şekilde azalmasıyla, bu hafta yüzde 6'nın üzerinde yükseldi.

Küresel hisse senetleri göstergesi, zayıf gelen ABD verisinin Fed faiz artırımı görünümünü olumsuz etkilemesiyle, ikinci haftalık kazancına yöneldi. AMB Başkanı Mario Draghi'nin yorumları, hisse senetlerini son seansta olumlu etkileyen varlık alımlarının genişletilmesi yönündeki beklentileri azalttı. Petrolün yükselişi enerji üreticilerinin kazançlarını destekledi. Emtiadaki fazlalık, en azından geçtiğimiz yıl petrol piyasasındaki işlemleri etkilemişti. Geçtiğimiz hafta ABD stoklarındaki 14.5 milyon varillik düşüş 1999 yılından bu yana görülen en en sert düşüş oldu ve 905,000 varil artış bekleyen analistleri sürprize uğrattı.

Auckland'da ANZ Bank New Zealand Ltd. kıdemli ekonomisti Philip Borkin, “AMB ve birçok merkez bankası, ek politika genişlemesine pekte uzak olmayan geçmişe kıyasla daha ölçülü yaklaşıyor” dedi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Tokyo saatiyle 10:'5'te yüzde 0.8 ekside seyrederek bu haftanın yükselişini yüzde 2.1'e indirdi. Güney Kore Kospi Endeksi, hükümetin Kuzey Kore'nin nükleer silah testi gerçekleştirmiş olabileceğini açıklaması ardından, bölgesel endeksler arasında yüzde 1.4 ile en fazla düşüşü kaydetti. Hong Kong Hang Seng Endeksi, yaklaşık bir yılın zirvesinde tutundu.

Güney Kore Wonu, dolar karşısında yüzde 0.8 gerileyerek haftalık yükselişini yüzde 1.5'e indirdi. Yen, son seansta yüzde 0.7 gerilemesi ardından yüzde 0.3 yükseldi. Euro yüzde 0.1 yükseldi.