Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Kasaplar Federasyonu Genel Başkan Vekili Osman Yardımcı, geçen yıl yanlış saklama yöntemleri nedeniyle Türkiye genelinde kurban etinin yüzde 25'inin çöpe atıldığını belirterek, "Kesinlikle eti giysi poşetine koymayın, buzdolabı poşeti, streç film ya da yeni çıkan kapları kullanın." dedi.

Yardımcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'nda eti sağlıklı tüketebilmek için doğru saklama yöntemini bilmek gerektiğini söyledi.

Etin yarım gün dinlendirildikten sonra parçalara bölünüp yaklaşık 2 saat daha geniş bir kabın içerisinde üzerine tülbent örtülerek bekletilmesi gerektiğini anlatan Yardımcı, "Et dinlendiği zaman sinirleri ölür ve dinlenen et daha yumuşak ve lezzetli olur" diye konuştu.

Vatandaşların bir çoğunun kurbanı kestikten sonra eti bir poşete koyduğunu ifade eden Yardımcı, bu şekilde hava almadığı için etin bozulabildiğini dile getirdi.

Etlerin poşete konulmaması gerektiğini vurgulayan Yardımcı, "Eti bir de poşete koyarlarsa et yanar, direkt pişer. Etimizi, milli servetimizi çöpe atmayalım. Kesinlikle eti giysi poşetine koymayın, buzdolabı poşeti, streç film ya da yeni çıkan kapları kullanın. Eti elbise poşetine alıyorlar, hava almıyor bozulması hızlanıyor. Kesinlikle bunları kullanmayın" şeklinde konuştu.

Kurbanı memleketlerinde kesecek tatilcilere de uyarı da bulunan Yardımcı, araç bagajında taşınacak etin mutlaka şoklanması gerektiğini, aksi halde bakteri üretebileceğini söyledi.

Kurban etinin önemli bir kısmının gerekli koşullarda saklanmaması nedeniyle çöpe atıldığını dile getiren Yardımcı, şöyle konuştu:

"Geçen yıl Türkiye genelinde yaptığımız bir araştırmada kurban etinin yüzde 25'inin çöpe atıldığını tespit ettik. Kadınların et saklama stili çok yanlış. Kurbanı kestikten sonra iki poşete koyuyorlar, ağzını da bağlıyorlar. Etin sıcaklığı, havanın sıcaklığı var ve et yanıyor, yandığı zaman da kokuyor. Kadınlar geçen yıl bize 30, 40 kiloluk koçları getirdi, hepsi yanmış, bozulmuş etti. Çöp konteynerlerine de atmadık salgın hastalık oluşmasın ve mahalleyi koku sarmasın diye çöp arabası çağırıp aldırttık."

AA