Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından oluşturulan ve çeklere ilişkin sorgulamaların yapılabildiği Findeks sistemine ilişkin, "Esnaf ve sanatkarlarımız daha güvenli bir ortamda ticari faaliyetlerini sürdürecek. Sahte çeklerden küçük esnaflarımız korunmuş olacak." dedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ile Kredi Kayıt Bürosu (KKB) arasında, finansal risklerin azaltılması, çek ve risk raporları ile diğer hizmetlerin alımına yönelik işbirliği protokolü imza töreni TESK Genel Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Burada değerlendirmelerde bulunan Tüfenkci, AK Parti hükümetleri olarak esnafın sorunlarını çözme noktasında yoğun çaba sarf ettiklerini belirterek, bu konuda büyük bir hassasiyet gösterdiklerini ifade etti.

Esnafın finansman sıkıntısını gidermek noktasında farklı alternatifler ürettiklerini dile getiren Tüfenkci, bu çerçevede taşınır malların rehini konusunda düzenleme yaptıklarını hatırlattı.

Bankacılık sektörünün sağladığı kredilerin yanı sıra piyasada esnafın da birbirlerine kredi verdiğini anlatan Tüfenkci, "Bu da yaklaşık 750 milyon lira civarında. İşte burada en önemli husus güven hususu. Malınızı satmak, karşı taraf almak istiyor. Ama bir miktar vadeye ihtiyacınız var. Bu vadeyi ya banka teminatları ya da ticari itibarınızla kredi sağlayabilirsiniz." şeklinde konuştu.

Konuşmasının ardından cep telefonundaki program aracılığıyla bir çekin sorgulamasını gerçekleştiren Tüfenkci, çeke ilişkin tüm bilgilerin KKB tarafından oluşturulan "Findeks" sistemi üzerinden başarıyla görülebildiğini ifade etti. Bakan Tüfenkci, "Esnaf ve sanatkarlarımız daha güvenli bir ortamda ticari faaliyetlerini sürdürecek. Karekodlu çek kullanımına hızla geçilecek. Sahte çeklerden küçük esnaflarımız korunmuş olacak." dedi.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya yönelik teşvik paketlerine değinen Tüfenkci, "Terörden zarar gören esnaflarımızın hayata tutunması ve zararlarının giderilmesi noktasında destek olacağız." diye konuştu.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken de işbirliği protokolü ile çok önemli bir projeye imza attıklarını söyledi. Ticaretin zamanla yarışan bir kavram olduğunu anlatan Palandöken, "Ticaretin içindeki çürüklerin ayıklanması çok önemli." şeklinde konuştu.

KKB Genel Müdürü Kasım Akdeniz de amaçlarının oluşturdukları sistemin reel sektörler tarafından da etkin şekilde kullanılmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Söz konusu sistemler aracılığı ile çeklere ilişkin çeşitli sorgulamaların yapılabildiğine dikkati çeken Akdeniz, "Sistem ticareti şeffaflaştırıp, daha güvenli hale getiriyor. Bugün itibarıyla ayda 2,5 milyonun üzerinde çek raporu üretiyoruz. 1 milyonun üzerinde risk raporu üretiyoruz." diye konuştu.

Oluşturdukları sistemlerin bankacılık sektörünün yanı sıra esnaf ve KOBİ'lerin de kullanmasını istediklerini belirten Akdeniz, "Bu sistem ticaretin önünü açacak, ticareti artırdığı için üretimi, istihdamı artıracak. Makroekonomik sonuçları olacak bir sistem. Bugün bu sistemin esnafımız tarafından daha yaygın kullanılması yönünde protokol imzalıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından söz konusu işbirliği protokolü TESK Genel Başkanı Palandöken ve KKB Genel Müdürü Akdeniz tarafından imzalandı.