Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 789,95 puan azalırken toplam işlem hacmi 3,2 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 1,32, holding endeksi yüzde 0,86 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 9,71 ile "madencilik", en fazla gerileyen ise yüzde 2,84 ile "metal ana sanayi" oldu.

Güne negatif başlayan Borsa İstanbul'da, BIST 100 endeksi, açıklanan büyüme verisinin beklentilerin altında kalmasının ardından banka hisselerinde etkili olan kar satışları ile gerilese de, asıl düşüş günün ikinci yarısında küresel piyasalarda azalan risk iştahı ile gerçekleşti.

Öğleden sonra doların gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı yükselişini hızlandırması ve gelişmiş ülke tahvillerinde artan volatilite pay piyasalarını negatif etkilerken, Dolar/TL 'nin de 2,9779 ile son bir ayın en yüksek seviyesine çıkmasına neden oldu.

Analistler, gelecek hafta cuma gününe kadar Kurban Bayramı tatilinde olacak yurt içi piyasalarda, risk taşımak istemeyen yatırımcıların pozisyon kapama işlemlerinin de bugün etkili olduğunu belirtiyor. Gelecek hafta küresel piyasalarda ABD Merkez Bankasına (Fed) ilişkin haber ve açıklamaların piyasaların yönü üzerinde belirleyici olmaya devam edeceğine değinen analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinin 78.400 seviyesinin direnç, 76.500 seviyesinin destek konumunda olduğunu kaydediyor.

AA