Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yerli kaynakların keşfi ve ülke ekonomisine kazandırılması için yeni bir projeyi devreye alacak. Ülkede her 5 kilometrede bir toprak, dere ve bitki tortulu örneği alınarak, madenlerin izi sürülecek. Ülkenin, gökyüzünden görüntüleme ile jeofizik röntgeni çekilecek. Böylelikle tüm maden ve yeraltı zenginliği araştırmaları için büyük bir veri deposu oluşturulacak.

HAVADAN KÖMÜR TARAMASI

Bu çalışma özellikle kömür, petrol ve doğalgaz gibi yeraltı zenginliklerine dönük yeni veriler elde edilmesini sağlayacak. Türkiye çapında jeofizik ve jeokimya haritalarını çıkaracak projeyle hangi bölgede hangi madenin bulunma olasılığının daha yüksek olduğu ortaya konacak. Jeokimya haritaları için Türkiye’nin kuzeyden güneye, doğudan batıya her 5 kilometrelik bölümünden örnekler toplanacak. Derelerden, bitki tortularından, sulardan numune alınacak. Bu numunelerle altın, bakır, kurşun, demir, molibden, nikel, lityum, uranyum gibi 57 elementin analizi yapılarak bu elementlerin anomali haritaları oluşturulacak. O bölgedeki toprak zenginliğinin ne olduğu, yeraltında hangi madenlerin olabileceği ortaya konacak.

TÜRKİYE, İLK KEZ KULLANIYOR

Bazı ülkelerde jeokimya haritaları yöntemiyle, maden yataklarının yüzde 70’i gibi büyük bölümünün keşfedildiği belirtiliyor. Avrupa Birliği (AB) ülkeleri de jeokimya haritalarını tamamladı. Türkiye ise ilk defa bu yöntemi kullanacak. Bu yöntemle, kömür, radyoaktif mineraller, petrol ve doğalgaz, endüstriyel hammadde, metalik maden ve jeotermal enerji aramaları için altyapı da oluşturulmuş olacak. Bu çalışma, tektonik hatların belirlenmesi, çevre jeofiziği ve iletken zonların araştırılması gibi tüm yerbilimleri konularında veri sağlayacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın talimatıyla başlatılan proje, Türkiye’nin jeofizik ve jeokimya haritalarını çıkaracak.

 

GAZETE HABERTÜRK