Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Başbakan Binali Yıldırım’ın Diyarbakır’da açıkladığı Doğu ve Güneydoğu’ya yatırım atağı ve teşvik paketini hazırlarken, bölgeye yatırımların pik yaptığı 2011-2013 yıllarını inceleyip yola çıktıklarını, yatırımların maliyetini çıkardıklarını belirterek, bunu ne kadar artırabileceklerini çok iyi etüt ettiklerini söyledi. Doğu ve Güneydoğu’ya yatırım atağı ve teşvik paketi konusunda Habertürk’e konuşan Bakan Elvan, paketin içinde atıl durumdaki yatırımlarla ilgili bir düzenleme olmadığını hatırlatarak, atıl durumdaki işletmelerle ilgili bir çalışma da yapacaklarını, işletme sermayesi verilerek yatırım miktarının artırılabileceğini vurguladı. Teşvik paketi ile bakanlıklara belge verme yetkisi yolunu tercih etmediklerini vurgulayan Elvan, “Çünkü yarın öbür gün atıl tesislerle karşılaşmak istemiyoruz. Kalkınma Bankası tüm süreci yönetecek. Kalkınma Bankası, yatırımcıya, ‘Artık sana izin vermiyoruz, burası doldu’ gibi yönlendirmeler yapacak. Projeden fizibiliteye kadar ‘Şuraya girme, bu ile gir’ diyecek” ifadelerini kullandı.

YATIRIMCI REHBERİ HAZIRLANIYOR

Teşvikten yararlanmak isteyen girişimciler için bir yol haritası niteliğinde rehber hazırlanacağını açıklayan Bakan Elvan, yatırımcı için belirsizliğin ortadan kaldırılacağını söyledi. Bakan Elvan, bu paketle birlikte yatırım bankacılığı konusunda bir altyapı oluşturulacağını ifade etti. Elvan, “Yatırımcı şunu bilecek: ‘Banka, bana şuradan şuraya kadar destek olacak.’ Kredi alabilmek için banka banka dolaşmak zorunda kalmayacak” diye konuştu. Paketin Varlık Fonu ile ilgisi olmadığını belirten Elvan, gerekirse bazı firmalarla ortaklıklar yapılabileceğinin de altını çizdi.

PAKETTEN YARARLANMAK İSTEYEN YATIRIMCININ YOL HARİTASI

Elvan, teşvik paketinden yararlanacak yatırımcı için yol haritası niteliğinde şu bilgileri verdi:

ARAZİ DESTEĞİ: Proje için arazi tahsisi gerekiyorsa, araziyi ücretsiz tahsis edeceğiz; cüzi-sembolik bir kirayla.

YATIRIM KREDİSİ: Yatırım yapılmasına uygun bir fizibilite çıktıktan sonra, yatırımcıya, “Biz senin binanı yapacağız, binayı yaptıktan sonra fabrikaya alacağın makine-teçhizat için yüzde 100 oranında sıfır faizli kredi vereceğiz” diyeceğiz

MAKİNE-TEÇZİHAT KREDİSİ: Binayı yaptıktan sonra kredi geri ödemesini 1+4 yıl şeklinde öngördük. İlk yılı geri ödemesiz. Sıfır faizli krediyle fabrikasının makineteçhizatını aldı ve işletmeye hazır. 

İŞLETME KREDİSİ DESTEĞİ: Sonra işletme kredisi desteği vereceğiz. Yine 1 yılı ödemesiz 1+4 yıl. İşletme kredisinde 8 puan faiz desteği sağlayacağız.

SATIŞ-PAZARLAMA DESTEĞİ: Özellikle kamunun ihtiyacı olan; Türk Silahlı Kuvvetleri’mizin ihtiyacı olan bazı ürünler varsa biz bunları da alacağız.

DANIŞMANLIK VE YÖNLENDİRME: Her ilin rekabet edebileceği alanları ana hatlarıyla belirledik. Diyelim ki Kars’a yatırım yapmak istiyorsa, Kars’ta hangi alanlara yoğunlaşması gerektiği konusunda yönlendirici olacağız. 

DESTEKLERDEN AYRI YARARLANMA: Yatırımcının bu desteklerin tümünden yararlanması zorunlu değil. Eğer vatandaşımız sadece işletme kredisi ihtiyacı varsa işletme kredisi desteği veririz.