Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD'deki en büyük terör saldırılarından biri olarak tarihe geçen 11 Eylül saldırılarının 15. yıl dönümü New York başta olmak üzere pazar günü ülkenin birçok yerinde düzenlenen törenlerle anılacak.

Terör örgütü El Kaide'nin 11 Eylül 2011'de New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'ne (İkiz Kuleler) ve ABD Savunma Bakanlığında (Pentagon) düzenlenlediği terör saldırılarında hayatını kaybedenler için törenler düzenlenecek.

Yarın yapılacak törenler için sıkı güvenlik önlemleri alınmaya başlanırken, ABD Dışişleri Bakanlığı da 11 Eylül öncesi dünya genelinde vatandaşlarını olası terör saldırılarına karşı uyardı.

TÖREN UÇĞAIN İLK ÇARPTIĞI SAATTE BAŞLIYOR

Saldırıda hayatını kaybedenlerin anılacağı New York'taki tören, saldırılarda ilk uçağın İkiz Kuleler'e çarptığı saat olan sabah 8:46'da başlayacak. New York Polis Teşkilatı (NYPD), törenlerin yapılacağı saatlerde, "9-11 Anma" alanının etrafındaki birçok sokağı trafiğe kapatacak.

New York İtfaiye Teşkilatı'nda (FDNY) da ayrıca bir tören düzenlenecek. Bu arada, 11 saldırılarında görev yapan NYPD ve FDNY mensupları onuruna Pentagon'dan New York'a yaklaşık 400 kilometrelik bir koşu başlattıldı. Cuma günü Pentagon'un bulunduğu Virginia'dan başlayan koşu, törenlerin yapılacağı pazar günü New York'ta sona erecek.

NELER YAŞANMIŞTI?

11 Eylül 2001'deki terör saldırılarda, 4 yolcu uçağı kaçırılmış, uçaklardan ikisi İkiz Kuleler'e çarpmıştı. Kaçırılan bir diğer uçak başkent Washington'da Pentagon'u hedef alırken dördüncü uçak ise F-16'lar tarafından Pensilvanya kırsalında düşürülmüştü.

İkiz Kuleler'de 2 bin 606 kişi, Pentagon'da 125 kişi ve kaçırılan uçaklarda ise 246 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırılarda 19 teröristle birlikte toplam ölü sayısı 2 bin 996 olarak açıklanmıştı.

Tarihin akışını değiştiren 11 Eylül saldırılarının ardından eski Başkan George W. Bush, Afganistan ve Irak'a girme kararı almış, Beyaz Saray'ın Ortadoğu'daki savaş yanlısı politikası büyük tepkilere neden olmuştu.

Bush'un ''Terörizmle Savaş Kampanyası'' çerçevesinde kurulan ABD Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) ülkede yasa dışı dinlemelerine başlarken, "Medeniyetler Çatışması"na ve İslamofobiye zemin oluşturan 11 Eylül saldırıları başta ABD olmak üzere, batılı devletlerde Müslümanlara karşı işlenen nefret suçlarında büyük artışa yol açtı.