Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin ekonomisi Temmuz'daki zayıflığın ardından Ağustos ayında tekrar güçlendiğine dair işaretler gösterdi. Sanayi üretimi ve perakende satışlar verileri ekonomist beklentilerini geride bıraktı. Fiyatlardaki artışın sürdürülebilir olmayabileceği konusunun sıkça tartışıldığı konut piyasası verilere katkıda bulundu.

Verilerde Ana Noktalar

- Sanayi üretimi Ağustos'ta yıllık yüzde 6.3 artış gösterdi. Bloomberg'in derlediği ankette ekonomistlerin medyan beklentisi yüzde 6.2 seviyesindeydi

- Perakende satışlar Ağustos'ta yüzde 10.6 artarak, Temmuz ayındaki yüzde 10.2 seviyesindeki büyümeyi geçti

- Sabit sermaye yatırımları yılın ilk 8 ayında yüzde 8.1 büyüdü

Büyük Resim

Çin'de bugün açıklanan veriler son dönemde dünyanın en büyük ekonomisine güven tazelenmesini sağlayan veriler arasına eklendi. Daha önce ticaret verisi beklentilerin üzerinde gerçekleşmiş, imalat endeksi beklenmedik şekilde son 2 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Ancak, ekonomik toparlanmada önemli pay alan konut piyasası, hükümetin, fiyatların fiyat artışlarının sürdürülemez biçimde yüksek olduğuna işaret etmesiyle aşağı yönlü baskı altına girerek, ekonomi için bir zorluk oluşturabilir.

Ekonomist Yorumları

Hong Kong'da Macquarie Securities Çin başekonomisti Larry Hu, "Ekonomi oldukça durağan gözüküyor, dolayısıyla yetkililer faiz oranlarında ya da rezerv oranında indirim yapmayacaktır, çünkü mevcut endişe finansal riskler ve konut balonu. 2-3 yıllık altyapı ihtiyacını bugüne çekebilirsiniz ama bunu onsuza dek yapamazsınız. Tüm ekonomi halihazırda borçlanmaya devam ediyor, özellikle de konut sektörü" dedi.

Hong Kong'da Australia & New Zealand Banking Group başekonomisti Raymond Yeung, "Veriler oldukça makul, ve ekonomide istikrar mesajını güçlendirir cinsten. Hükümet verilerden tatmin olmuş olmalı. PBOC şimdi, faiz oranı liberalizasyonu gibi yapısal reformlara odaklanmalı ve para piyasasında genişlemeci ortamı korumalı" dedi.

Bloomberg Intelligence ekonomistleri Tom Orlik ve Fielding Chen, "Ekonomik büyümede son dönemdeki istikrar işaretleri, politikaların daha uzun vadeli zorluklara hitap etmeye devam edeceğini gösteriyor. Faiz indirimlerinin sürmesi olası değil. Rezerv oranında indirimler de gerekenden fazla olabilir, ancak sermaye çıkışları sürerse bu araç tekrar kullanılabilir" dedi.

Singapore Capital Economics ekonomisti Julian Evans-Pritchard, "Daha önceki genişlemeci politikaların gecikmeli etkisi bu yılın ikinci yarısının daha güçlü olabileceğine dair bir işaret. Yakın vadede ilave parasal genişleme olası değilken, ekonomik faaliyetteki yukarı hareket önümüzdeki yıla kadar zayıflayabilir" dedi.