Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ağustos ayında önceki aya göre değişiklik göstermedi.

Almanya Federal İstatistik Ofisinin (Destatis) bugün açıkladığı nihai verilere göre, TÜFE ile ölçülen enflasyon, bu yılın ağustos ayında temmuz ayına kıyasla değişmedi. Enflasyon geçen yılın ağustos ayına oranla yüzde 0,4 artış kaydetti.

Daha önce açıklanan öncü verileri teyit eden nihai enflasyon verisi, piyasa beklentisi doğrultusunda gerçekleşmiş oldu.

Almanya'da, Avrupa Birliği (AB) uyumlu nihai TÜFE ağustosta bir önceki aya kıyasla yüzde 0,1 azalırken, önceki yılın aynı ayına göre 0,3 artış gösterdi. AB uyumlu TÜFE de öncü veri doğrultusunda gerçekleşti.

Düşük enflasyonun sebebi enerji fiyatlarının azalması

Daha önceki aylarda olduğu gibi ağustosta da düşük enflasyon, enerji fiyatlarının azalmasından kaynaklandı. Enerji fiyatları hariç tutulduğunda ise Almanya'da ağustos ayı enflasyonu yıllık bazda yüzde 1,1 seviyesinde belirlendi.

Ülkede, gıda fiyatları ağustosta önceki aya göre 0,4 gerilerken, geçen yılın aynı ayına oranla 0,9 yükseldi. Alkol ve tütün ürünleri fiyatları aylık bazda 0,1 ve yıllık bazda da yüzde 1,9 artış gösterdi.

Almanya’da motor yakıtları fiyatı ise aylık bazda yüzde 1,6, yıllık bazda yüzde 9,1 azaldı.

Öte yandan, analistler Avrupa’nın lokomotif ülkesi Almanya’nın enflasyonundaki yavaşlamanın, Avro Bölgesinde yüzde 2’ye yakın enflasyon hedefleyen Avrupa Merkez Bankasının (ECB) işlerini zorlaştıracağını düşünüyor.

AA