Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesinde yıllık enflasyon, ağustos ayında değişiklik göstermedi.

Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) bugün açıkladığı nihai verilere göre, 19 üyeli Euro Bölgesinde yıllık enflasyon ağustos ayı bazında temmuz ayına kıyasla değişmeyerek yüzde 0,2 seviyesinde ölçüldü.

Euro Bölgesindeki enflasyonunun ana bileşenlerine bakıldığında, ağustosta yıllık enflasyona en fazla yukarı yönlü etki restoran ile kafeler ve meyve sebzelerden geldi. Bu dönemde taşıt yakıtları ve ısınmada kullanılan yakıt fiyatları ise enflasyona en fazla aşağı yönlü etkiyi yaptı.

Tek Para Birliğinde ağustosta nihai çekirdek enflasyon ise yıllık yüzde 0,8 olarak kaydedildi.

-12 ülkede negatif yıllık enflasyon belirlendi

28 üyeli Avrupa Birliğinde (AB) ise yıllık enflasyon ağustosta yüzde 0,3 olarak ölçüldü.

AB’de ağustosta 12 ülkede negatif yıllık enflasyon belirlenirken, en düşük yıllık enflasyon eksi 1,5’le Hırvatistan, yüzde eksi 1,1’le Bulgaristan ve yüzde eksi 0,8’le de Slovakya'da gözlendi. AB’de bu dönemde en yüksek yıllık enflasyona sahip ülkeler yüzde 2 ile Belçika, yüzde 1,2 ile İsveç ve yüzde 1,1’le Estonya olarak kaydedildi.

Bir önceki ayla kıyaslandığında AB’de ağustos ayında yıllık enflasyon 7 ülkede azalırken, 15 ülkede arttı,6 ülkede değişmedi.

Öte yandan enflasyon rakamları, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) fiyat istikrarını sağlamak için hedeflediği yüzde 2'ye yakın seviyenin oldukça altında gerçekleşti.

AA