Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), ağustos ayında hem aylık hem de yıllık bazda sabit kaldı. Değişken gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek ÜFE ise ağustosta aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 1,2 arttı.

ABD Çalışma Bakanlığının verilerine göre, üretici fiyatları ağustosta önceki ayki seviyesini korudu. Değişim göstermeyen ÜFE'ye ilişkin piyasa beklentisi yüzde 0,1 artış yönündeydi.

Ağustos itibarıyla yıllık bazda da sabit kalan ÜFE'de gıda ve enerji girdilerine ilişkin fiyatların sırasıyla yüzde 1,6 ve yüzde 0,8 gerilemesine karşın, hizmet girdilerinin yüzde 0,1 artış göstermesi etkili oldu.

Öte yandan, gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek ÜFE aylık bazda yüzde 0,3, yıllık bazda yüzde 1,2 artarak beklentilerin üstünde gerçekleşti. Bu arada, temmuz ayına ilişkin ÜFE’deki düşüş revize edilmeyerek yüzde 0,4’te sabit bırakıldı. Veri, söz konusu dönemde Eylül 2015'ten bu yana en büyük düşüşünü göstermişti.

ÜFE, üretimde kullanılan girdilerin fiyatlarını ölçerek, nihai ürün fiyatlarına ve manşet enflasyona ilişkin önemli ipuçları veriyor. Fed, ÜFE de dahil olmak üzere tüm enflasyon göstergelerini takip ediyor.

Analistler, temmuzda sert düştükten sonra ağustosta yatay seyreden ÜFE'nin, Fed'in daha fazla veri için beklemek isteyen üyelerinin elini güçlendireceğini öngörüyor. Fed'in bir sonraki para politikası toplantısı 20-21 Eylül'de düzenlenecek ve Başkan Janet Yellen, toplantının ardından kararları değerlendirmek için basın mensuplarıyla buluşacak.

AA