Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Yüksek Planlama Kurulu’nda, anahtar teslim fabrika konusunda son çalışmayı yaptıklarını ve uygulamaya en geç bu ay içinde geçeceklerini belirterek, “Yatırımcı, işadamı, sanayici, elindeki parayı arsaya, binaya harcamayacak. Arsayı ve binayı biz vereceğiz, o sadece makinelerini getirip işletecek” dedi. Bakan Özlü, Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan, “Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi”ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Paketin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca uygulanacak unsurları hakkında da bilgi veren Özlü, yatırımcıların ortak sıkıntısının işletme sermayesi olduğunu vurguladı. Özlü, anahtar teslim fabrika uygulamasının, bu soruna çözüm getireceğinin altını çizdi.

SIFIR FAİZLİ KREDİ

Özlü, teşvikler kapsamında makine alımına sıfır faizli kredi vereceklerini ve kamu alım garantisi sağlayacaklarını da söyledi. Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi paketinin bölgedeki 23 ili kapsadığını dile getiren Özlü, “Pakette yılda 200 bin olmak üzere, 4 yılda toplam 800 bin kişiye istihdam oluşturulması öngörülüyor. 4 yılda kamunun 62 milyar lira yatırım yapması ve buna karşılık özel sektörün de 140 milyar lirayı bulacak bir yatırım yapması bekleniyor” diye konuştu. Özlü, bölgede meydan gelen terör olaylarında, çok sayıda şehrin tahrip olduğuna işaret ederek, “Önümüzdeki 1 yıl içinde, bölgede ne kadar evi yakılan, yıkılan kişi varsa hepsi evlerine kavuşacaklar. Paket çerçevesinde bölgede, 67 bin yeni konut ve 15 yeni hastane inşa edilecek” ifadesini kullandı.

TEŞVİK PAKETİNE YÜZDE 20 'KADIN KOTASI' ÖNERİSİ

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Sanem Oktar, Doğu ve Güneydoğu’daki 23 ili kapsayan teşvik paketinin Türkiye ekonomisinin canlanması için oldukça önemli bir adım olduğunu belirterek, “Teşviklerin yüzde 20’lik kısmını kadın girişimcilere verebilir, teşvik kapsamında kurulacak olan tesislerde de istihdamın yüzde 20’lik kısmını kadın çalışanlara ayırabilirsiniz” önerisinde bulundu. Yaptığı yazılı açıklamada, teşvik paketine ilişkin önerilerini Başbakan Yıldırım’a bir mektupla sunduklarını aktaran Oktar, devlet desteğinin üç ana bölümden oluştuğunu, bunlardan ilkinin “yeni iş kolları yaratabilmek, yeni fabrikaların açılması ve bu yönde de girişimcilere destek sağlamak” olduğunu bildirdi. Oktar, sürece KAGİDER olarak katkı sağlayabileceklerini kaydederek, girişimci olmak ya da yeni bir işyeri açmak isteyen kadın girişimcileri KAGİDER Pusula’ya yönlendirerek, orada onlara bir eğitim olanağı sağladıklarını anımsattı.

‘SOSYAL BOYUTLARI DA İÇEREN YENİ PAKET GÜNDEMDE’

Bölgeye sosyal yardımlar kapsamında, yaklaşık 400 milyon liralık harcama yapılacağını aktaran Özlü, tarım ve hayvancılığa 4 milyar lira, sulama projeleri için 10 milyar lira ve bölgeye inşa edilecek sulama göletleri için ise 3 milyar liralık destek sağlanacağını kaydetti.

Özlü, bölgedeki ulaştırma projelerinde demiryolları için 11 milyar lira, karayolları için ise 8.5 milyar liralık harcama yapılacağını vurguladı. “Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi”nin maddi unsurları yanında çok önemli manevi kazanımları da olduğuna işaret eden Özlü, “Önümüzdeki dönemde sadece maddi boyutları değil, manevi tarafları ve sosyal boyutlarını da içeren çalışmalarımız olacak. Onunla ilgili bir paket de gündemde” dedi.

Habertürk