Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:10'da güncellendi)

ABD hisse senetleri, petrol fiyatlarının varil başına 43 doların altına inmesi ile birlikte haftalık kazancını daraltırken, dolar, güvenli liman niteliğineki varlıklara talebin artmaı ile birlikte yükseldi. Avrupa hisse senetleri, ABD Adalet Bakanlığı'nın Deutsche Bank AG'den anlaşmaya sağlamak için 14 milyar dolar talep etmesinin ardından geriledi.

Standard & Poor's 500 Endeksi (S&P 500), Perşembe günkü yüzde 1'lik rallinin ardından, arz endişelerne bağlı olarak ham petrolde satışların yeniden arttığı bir ortamda enerji hisselerine gelen satışlarla geriledi. Stoxx Europe 600 Endeksi'ndek 19 sanayi grubunun üçü hariç tümü aşağı yönde hareket etti. Rus rublesi ve tahvilleri, merkez bankasının faiz indiriminin ardından düştü. Dolar, ABD enflasyon verisi sonrası güçlendi. Almanya'nın 10 yıl vadeli thvillerinin faizi on bir haftada ilk kez eksi bölgeye indi.

ABD'de tüketici fiyatları Ağusos ayında yüzde 0.2 arttı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre bu verinin yüzde 0.1 artması bekleniyordu.

Volatilite, merkez bankalarının, hisse senetlerinden tahvillere, varlık fiyatlarını yaklaşık beş yıldır destekleyen teşviklere yönelik yaklaşımlarını yeniden gözden geçireceklerini işaret etmelerinin ardından son bir haftada piyasalara geri döndü. Getiri eğrileri dikleşirken, emtia fiyatları düştü ve Avrupa hisse senetleri Haziran'dan bu yana en kötü haftalık performansına yöneldi. Amerikan varlıkları, gelecek hafta Çarşamba günü açıklanacak olan Fed ve Japonya Merkez Bankası'nın politika kararları öncesi yatırımcıların dolara ve ABD hisse senetlerine yönelmeleri ile birlikte tutunuyor.

ABD hisse senetleri, Cuma günü, "quadruple witching"  olarak bilinen ve çeyrek dönemde bir görülen ve endeksler ve bireysel hisse senetlerinin vadeli ve opsiyon kontratlarının vadelerinin aynı anda dolduğu bir dönemde olmasından dolayı beklenmedik dalgalanlalarla karşılaşabilir.

S&P 500 Endeksi New York saati ile 09:47'de yüzde 0.5 düşüşle 2,137.69 puana indi ve haftalık kazancını yüzde 0.5'e daralttı.

(17:10'da güncellendi)